2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Debrecen

Politizáló álcivilek Debrecenben

Vidéki terjeszkedésbe kezd a Nyílt Társadalom Alapítvány, amely több millió dollárt kapott Soros Györgytől. A szervezet Debrecenben is nyit irodát. A helyi politikusok szerint nincs szükség a városunkban Soros-szervezetekre. A témában év végén tartott tájékoztatót Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, Papp László polgármester, Tasó László  államtitkár és Pósán László országgyűlési képviselő. A debreceni egyesület szóvivője elmondta, távol tartják magukat a politikától, a kormány és a Fidesz szerint azonban a választások befolyásolására készülnek.

Amíg a Fidesz vezeti Magyarországot, nem engedi, hogy beteljesüljön a Soros-terv – mondta a városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Kósa Lajos hangsúlyozta: elkezdődött Magyarországon azoknak a civil szervezeteknek a szervezése, amelyek részt vesznek az Európai Parlament kötelező betelepítési kvótájának végrehajtásában. Hozzátette: Soros György Debrecenben 130 millió forinttal támogatja azt az Alternatív Közösségek Egyesülete nevű civil szervezetet, amely csak látszólag végez civil tevékenységet, valójában a menekültek betelepítésében, családegyesítésében lesz feladata.


Kósa Lajos és Papp László vállvetve harcolnak a kötelező betelepítési kvóta ellen
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kósa szerint a szervezet működése átláthatatlan, hiszen a támogatást nem társegyesületeknek adja tovább, hanem csoportoknak, amelyek nem bejegyzett egyesületek, így nem jogi személyek. Emlékeztetett: Debrecen már kivette a részét a migrációs hullám kezeléséből. – A legkevésbé sem azért zártuk be a menekülttábort, hogy kötelező migrációs betelepítési politikával a Soros-tervnek megfelelően viszontlássuk őket, széttelepítve a városban, még akkor sem, ha vannak olyan debreceni szerveződések, amelyek ennek az ügynökei szeretnének lenni – fogalmazott. Kiemelte, hogy az EP bizottsága, mely a migrációs kérdésekkel foglalkozik, elfogadott egy határozatot, amely támogatja a kötelező betelepítési kvótát és a migrációt. Szerintük ki kell venni a nemzeti hatáskörből a migránskérdést és a migránsok elosztását. A határozat szerint szét kell telepíteni a migránsokat felső korlát nélkül a tagállamokban, ebbe az eljárásba be kell vonni a civil szervezeteket is, amelyek a tagországokban szociális kérdésekkel foglalkoznak és hasznosak lehetnek a migráció támogatása céljából. A miniszter elmondta, ezt követően a migránsok családtagjait is beengednék az adott országba.

 

A támogatott szervezetek tömörülése a Baross Gábor utca 16. szám alatt (jobb oldali csengő)

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: A sajtóban nyilvánosságot látott, Soros György által támogatott civil szervezetek kezdenének működni Debrecenben. Soros az elmúlt időszakban tett nyilatkozatai alapján aktív politikai szereplővé lépett elő. Migrációs politikája nem elfogadható a magyar emberek számára, amit  egyértelműen ki is nyilvánítottak. E felhatalmazással élve azt tudom mondani: azokat a szervezeteket, amelyek részt vesznek Soros politikai tevékenységében, nem tekintjük civil szervezeteknek, azok politikai szervezeteknek tekintendők. Civil alapon semmilyen kapcsolatot nem kíván Debrecen ezekkel a szervezetekkel fönntartani. Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy Soros migrációpárti és migrációs tevékenységéhez kötődő szervezetei városunkban álcivil szervezetként, karitatív tevékenység mögé bújva erősítsék politikáját. Olyan szervezetekkel,  melyek a migrációs politikának és az ez ügyben elfoglalt álláspontnak köszönhetően Európa etnikai, vallási viszonyainak megváltozását és megváltoztatását is célul tűzik maga elé, semmilyen kapcsolatot nem kívánunk fenntartani. Nincs szükség álkaritatív szervezetekre, hiszen Debrecen szociális területen kimagasló teljesítményt tud nyújtani. A város költségvetése 2,8 milliárd forintot költ szociális tevékenységre. Aki emellett azt mondja, neki az a missziója, hogy Debrecenben szociális munkát végezzen, nem mond igazat. 24 órás ellátási szolgáltatás biztosított nappali és éjszakai melegedőkkel, a városi szociális szolgálat népkonyhát működtet. Az országban egyedülálló módon 17 egyházi és civil szervezetet magába tömörítő karitatív testület működik. Ételosztást végzünk a város különböző pontjain, így ennek köszönhetően kimagasló színvonalú a szociális ellátás.  Az európai uniós szabályrendszer értelmében szociális alapú szegregátum városunkban nincs. Tartok tőle, hogy ezeknek a szervezeteknek a tevékenysége Debrecen nyugalmát zavaró tevékenységhez vezethet.  A Soros által támogatott civil szervezetek Budapesten a Közép-európai Egyetem, a CEU kapcsán az elmúlt év virágvasárnapján utcai akciókba kezdtek. Ezzel egyidejűleg Debrecenben virágvasárnapi körmeneten vehettek részt a polgárok. A kettő között óriási a különbség. Nem kívánom kockáztatni városunk nyugalmát semmilyen Soros által támogatott, migrációhoz köthető, civilnek álcázott szervezetek tevékenysége által. Határozottan kérem, hagyjanak fel e ténykedésükkel! – hangsúlyozta a polgármester.


Soros György
MTI Fotó: Kovács Attila

 

Pósán László országgyűlési képviselő arról beszélt, ha ezek a szervezetek valóban karitatív tevékenységre törekednek, akkor ezt már 2008-ban meg kellett volna tenniük. Akkor nem tettek semmit, csak azután, hogy a brüsszeli döntés révén előtérbe került a migránspolitika. Mint fogalmazott, minden olyan lépés, ami a demokratikus akarattal szembemegy, nem demokratikus.

Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett: a magyar emberek világossá tették, mit gondolnak a Soros-tervről. A  legutóbbi nemzeti konzultációra 2 millió 349 ezren válaszoltak. Nemzeti ügy lett a migrációs válság kezelése – mondta, hozzátéve, hogy a Soros-terv végrehajtásának jelenleg Magyarország az akadálya. Az államtitkár közölte, dollármilliárdok fognak megmozdulni azért, hogy teljesen új politikai irány jelenjen meg Magyarországon, s ezzel minden értéktisztelő ember csak veszítene.

Debrecen és Magyarország nem kér a migránsokból! (MTI/AP/Borisz Grdanoszki)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.