2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szombathely

Reflektorfényben a gyaloglók és a hosszútávfutók

A tavaszi versenyekre még sötétedés után is korszerű feltételek mellett készülhetnek a vasi gyaloglók és hosszútávfutók. A Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Kft. több mint 11 millió forintos fejlesztésének köszönhetően – kis túlzással – fényárban úszik a Sugár úti Atlétikai Centrum rekortánja.

– Az atlétikai pálya körül egyenletes elosztásban 24 db 10 méter magas talpas kandelábert helyeztünk el, 48 db 400 wattos aszimmetrikus fémhalogén lámpatesttel – tájékoztatta lapunkat Potyondi Nikolett, a társaság kommunikációs és hr-munkatársa, aki azt is elárulta, hogy a SZOVA Nonprofit Zrt. saját forrásból megvalósított szolgáltatását minden sportolni vágyó használhatja.


Huszonnégy lámpát kapott a Sugár úti Atlétikai Centrum rekortánja Fotó: BM

A világítás fel- és lekapcsolása, valamint a működő lámpák darabszámának irányítása GSM-rendszerrel, mobiltelefonon keresztül történik. A világítást az üzemeltető Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. működteti, és dönt a világítás használatának időtartamáról az adott évszak és a sötétedés függvényében.

Örülnek is az atléták, hiszen a sportcélú beruházás eredményeként régi probléma oldódik meg, január első napjaitól ugyanis már nem kell a sötét utcákon tréningezni. Domján Miklós, a Haladás VSE gyaloglóinak edzője szerint ez a fejlesztés egyrészt azért jó, mert veszélyes volt a forgalmas utcákon, járdákon edzeni, másrészt pedig azért, mert a világítás kitolja a lehetőségeket, már látni, érzékelni is lehet az időeredményeket.


Az atlétáknak nagy segítség, hogy este is használható a pálya Fotó: BM

– A keddi és csütörtöki résztávos edzéseken már a stoppert is látjuk. Mi, gyaloglók a márciusi fedettpályás Európa-bajnokságra készülünk, a veteránok versenyében indulunk – tette hozzá az 1982-ben 50 kilométeren magyar bajnoki címet nyert egykori sikeres gyalogló.

A gyaloglók mellett a futókkal is találkoztunk. Őket Szombathely egyik legkiválóbb szenior sportolója, a többszörös veterán gyalogló Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes válogatott atléta, Major Ferenc készíti fel a tavaszi maratoni versenyekre.

– Nagyon vártuk már, nagyon kellett ez a villanyfényes segítség. Ilyenkor, a téli időszakban eddig elég balesetveszélyes volt a sötétben kerülgetni a járókelőket, az autókat, most ez megoldódott és örömmel használjuk este is a rekortánt – fogalmazott érdeklődésünkre Major Ferenc.

A volt válogatott atlétától azt is megtudtuk, hogy a szinte tavaszias időjárás jól hat a felkészülésre, gyorsítja a tempót, nem kell félni a sportolóknak, hogy meghúzódnak a hidegben. Nemcsak a megvilágítás hasznosságára, de a futópálya melletti táblára is felhívták figyelmünket az Ultra Balaton versenyre készülő futók, akik között az esti edzéseken többek mellett feltűnt Vörös Gábor, Galovits Patrik, Kálovits Anikó, Papp Gergő és Tomka János is. Mint elmondták, arra figyelmeztet a tábla, hogy bizonyos szabályokat a rekortánon is be kell tartani mindenkinek, legyen az dobó- vagy futóatléta. Az 1-es, 2-es pályát mindig szabadon kell hagyni, mert az nem bemelegítőpálya, a 7-es, 8-as pályán kell melegíteni, de a váltás gyakorlásakor a sprinterek a 3-as, 4-es pályát is használhatják.

A hosszútávfutók március végén a sógoroknál randevúznak, számukra a bécsi maratoni versennyel indul a 2018-as szezon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.