EUR: 324,09 Ft
CHF: 282,92 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Szombathely

Reflektorfényben a gyaloglók és a hosszútávfutók

A tavaszi versenyekre még sötétedés után is korszerű feltételek mellett készülhetnek a vasi gyaloglók és hosszútávfutók. A Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Kft. több mint 11 millió forintos fejlesztésének köszönhetően – kis túlzással – fényárban úszik a Sugár úti Atlétikai Centrum rekortánja.

– Az atlétikai pálya körül egyenletes elosztásban 24 db 10 méter magas talpas kandelábert helyeztünk el, 48 db 400 wattos aszimmetrikus fémhalogén lámpatesttel – tájékoztatta lapunkat Potyondi Nikolett, a társaság kommunikációs és hr-munkatársa, aki azt is elárulta, hogy a SZOVA Nonprofit Zrt. saját forrásból megvalósított szolgáltatását minden sportolni vágyó használhatja.


Huszonnégy lámpát kapott a Sugár úti Atlétikai Centrum rekortánja Fotó: BM

A világítás fel- és lekapcsolása, valamint a működő lámpák darabszámának irányítása GSM-rendszerrel, mobiltelefonon keresztül történik. A világítást az üzemeltető Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. működteti, és dönt a világítás használatának időtartamáról az adott évszak és a sötétedés függvényében.

Örülnek is az atléták, hiszen a sportcélú beruházás eredményeként régi probléma oldódik meg, január első napjaitól ugyanis már nem kell a sötét utcákon tréningezni. Domján Miklós, a Haladás VSE gyaloglóinak edzője szerint ez a fejlesztés egyrészt azért jó, mert veszélyes volt a forgalmas utcákon, járdákon edzeni, másrészt pedig azért, mert a világítás kitolja a lehetőségeket, már látni, érzékelni is lehet az időeredményeket.


Az atlétáknak nagy segítség, hogy este is használható a pálya Fotó: BM

– A keddi és csütörtöki résztávos edzéseken már a stoppert is látjuk. Mi, gyaloglók a márciusi fedettpályás Európa-bajnokságra készülünk, a veteránok versenyében indulunk – tette hozzá az 1982-ben 50 kilométeren magyar bajnoki címet nyert egykori sikeres gyalogló.

A gyaloglók mellett a futókkal is találkoztunk. Őket Szombathely egyik legkiválóbb szenior sportolója, a többszörös veterán gyalogló Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes válogatott atléta, Major Ferenc készíti fel a tavaszi maratoni versenyekre.

– Nagyon vártuk már, nagyon kellett ez a villanyfényes segítség. Ilyenkor, a téli időszakban eddig elég balesetveszélyes volt a sötétben kerülgetni a járókelőket, az autókat, most ez megoldódott és örömmel használjuk este is a rekortánt – fogalmazott érdeklődésünkre Major Ferenc.

A volt válogatott atlétától azt is megtudtuk, hogy a szinte tavaszias időjárás jól hat a felkészülésre, gyorsítja a tempót, nem kell félni a sportolóknak, hogy meghúzódnak a hidegben. Nemcsak a megvilágítás hasznosságára, de a futópálya melletti táblára is felhívták figyelmünket az Ultra Balaton versenyre készülő futók, akik között az esti edzéseken többek mellett feltűnt Vörös Gábor, Galovits Patrik, Kálovits Anikó, Papp Gergő és Tomka János is. Mint elmondták, arra figyelmeztet a tábla, hogy bizonyos szabályokat a rekortánon is be kell tartani mindenkinek, legyen az dobó- vagy futóatléta. Az 1-es, 2-es pályát mindig szabadon kell hagyni, mert az nem bemelegítőpálya, a 7-es, 8-as pályán kell melegíteni, de a váltás gyakorlásakor a sprinterek a 3-as, 4-es pályát is használhatják.

A hosszútávfutók március végén a sógoroknál randevúznak, számukra a bécsi maratoni versennyel indul a 2018-as szezon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.