EUR: 318,17 Ft
CHF: 280,74 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Extra

Rekordlicit! 264 millióért kelt el a magyar festmény

Példátlan rekordot állítottak fel az Ernst Galéria tulajdonosai Ernst Wastl és Eleni Korani, ugyanis több mint negyed milliárd forintért jutottak hozzá egy közel egy évszázadig elveszettnek hitt, dupla oldalú Tihanyi Lajos festményhez. A művészeti szakértő elárulta, ez a lépés komolyan formálhatja majd a következő évek trendjét a magyar műkincs piacon.

A XX. század egyik legjelentősebb magyar festője, Tihanyi Lajos élete során igen kevés munkáját adta el, annál több került azonban örökösök és gyűjtők kezébe. Tihanyi 1907-1908 között egy igazán kivételes, kétoldalú festményt készített. A kép egyik felén az Ádám és Éva című kép látható, melyet Nagybányán festett a művész, míg a Point St. Michel-t Párizsban készítette Tihanyi. A témájában és stílusában is különböző képről sokáig semmit se lehetett tudni, azonban évekkel ezelőtt az Ernst Galéria két tulajdonosa, Ernst Wastl és Eleni Korani rátaláltak az elveszettnek hitt alkotásra.


Fotó: Mészáros Diána

-Tíz éve ismerjük a képet, korábban ez egy úgynevezett „lappangó festmény” volt, vagyis közel száz évig nem tudtuk, hol találjuk. A tulajdonosa egy vidéki idős professzor volt, aki az akkori megkeresésünkre nem akarta eladni a képet. Tavaly nyáron azonban kaptam egy telefont egy aukciós háztól, aki azzal keresett meg, hogy restauráljunk és keretezzünk be egy festményt – hiszen galériánk egyik profilja az ilyen típusú bonyolult feladatok megoldása is – a Budapest-Párizs című kiállításra. Akkor derült ki számunkra hogy a régóta áhított Tihanyi festmény került hozzánk – mesélte lapunknak, Eleni – majd később az is kiderült hogy a decemberi aukció egyik fő attrakciója lesz.

-Tudtuk hogy ezen az aukción nekünk is ott kell lennünk! 80 millióról indult a dupla oldalú kép kikiáltási ára. Először úgy gondoltam, hogy 150 millió körül lesz vége a licitnek, de olyan lassan indult, hogy abban reménykedtünk, 110-120 millióért mar a miénk lesz. Aztán egyik pillanatról a másikra többen is beszálltak a licitbe, 180 millió környékén jártunk, amikor már csak ketten emeltük az összeget és végül rekordáron, 264 millióért jutottunk hozzá a képhez. Irdatlan összegnek tűnik, de ahhoz hogy jelentős gyűjteményeket építsünk, elkerülhetetlen hogy kockázatot vállalva, merész lepesekkel haladjuk. Ez később meghatározza és befolyásolja a művészeti piac egészét – vélekedett Eleni Korani a Lokálnak.


A rekord nem csak számokban mérhető, ugyanis ezzel a döntéssel jelentős szemléletváltás következett be a magyar műkincs piacon, minek köszönhetően a következő években újabb, eddig kevésbé ismert művészek munkái is nagyobb visszhangot kaphatnak.

– Korábban a magyar alkotók közül csak Munkácsy Mihály és Csontváry Kosztka Tivadar képeiért fizettek 200 millió feletti összeget. Ezzel a vásárlással azonban húztunk egy merészet, és reagáltunk a nemzetközi trendekre, mivel manapság a legértékesebb festmények szinte kivétel nélkül a 19. század végi és 20. század elejei modernisták képeiből állnak, mint Tihanyi munkája is. Terveink szerint a jövőben több külföldi kiállításra is kölcsönadjuk a festményt, mivel fontos lenne megmutatni a nemzetközi piacon is, hogy milyen kulturális értékeket tartogat Magyarország.

 

Kapcsolódó Cikkek