EUR: 317,51 Ft
CHF: 280,94 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Extra

Richard Gere-rel nyaralt a magyar fotós

Egy magyar nő, Gaál Ryta olyan életutat járt be, amilyenről mások csak álmodnak. Haditudósítóként kezdte, később pedig egészen a Fehér Házig jutott, ahová ma már szinte hazajár, Kennedykkel pogácsázik, és Richard Gere is elvitte egy családi nyaralásra.

A magyar származású Gaál Ryta húszévesen a NATO haditudósítójaként kezdte pályáját, majd a Clinton-kormány idején a Pentagon kitüntetéssel jutalmazta a munkáját. Ezzel ő az egyetlen magyar fotóriporter, aki ilyen elismerést kapott, képei pedig bejárták az egész világot.


– Már fiatalkoromban kerestem a lehetőségeket, hogy ne egy szerkesztőségi íróasztal mögött kelljen dolgoznom, így adódott, hogy elküldtem néhány fotómat az amerikai AP hírügynökségnek a délszláv háborúból, amire ők azonnal lecsaptak. Innentől már gyorsan követték egymást a lehetőségek – kezdte Ryta, aki bevallotta, minden alkalommal fel kellett készülnie a sérülésekre és a halál látványára is. – Azt hiszem, a fronton tanultam meg igazán értékelni az életet. A félelem normális érzelmi reakció, és ezzel nekem mindig meg kellett küzdenem. Aki azt mondja, hogy haditudósítóként nem fél, az hazudik.

Ryta (jobbra) a Miami Nemzetközi Filmfesztiválon

Ryta ma már nem megy háborúba, helyette Amerikában készíti fel a női haditudósítókat a fronton adódó helyzetekre. – Ma már sokkal több nő van ebben a szakmában, mint gondolnánk. Egy robbanás, a halottak látványa vagy a sérült gyerekek sírása is nagyon megviselheti az embert. Én annyit tudok segíteni nekik, hogy elmesélem, milyen helyzetekkel találkozhatnak, amelyekre mentálisan és lelkileg is fel kell készülniük – avatott be a részletekbe Ryta, aki tavaly márciusban Richard Gere-rel és feleségével hármasban ment el egy családi nyaralásra.


– Miamiban fotózhattam Richardot és a feleségét. Titokban mindig ő volt az egyik kedvenc színészem, éppen ezért féltem is egy kicsit a személyes találkozástól, nehogy csalódást okozzon. De őszintén mondom, Richard Gere valóban olyan sármos, udvarias, közvetlen ember, amilyennek gondoltam. Egyetlen kérése volt, hogy ne fotózzam vakuval. Mivel szinte minden lépésüket dokumentáltam, túl sokat nem beszélgettünk, de csináltam róla egy olyan képet, amelyet nem adtam át az amerikai ügynökségeknek, és sehol sem osztok meg. A fiamnak szánom örökségül. Amerikában ugyanis nagyon komolyan veszik a szerzői jogdíjakat, és ezt a fotót letétbe helyeztem egy amerikai ügyvédnél. Csak a halálom után hozhatják nyilvánosságra – akkor valószínűleg már Richard Gere sem fog élni –, és a jogdíja hatalmas összeg lesz amerikai dollárban – mesélte a magyar fotós, aki kitartó munkájának köszönhetően már-már hazajár a Fehér Házba.

Ryta munka közben

– Megnyertem egy pályázatot, így lettem a Fehér Ház hírfotósa. Bill Clintonról még a balkáni háború idején készítettem képet, Donald Trump otthonában is jártam, ahol tényleg még a WC is aranyból van – nevetett. – Hillary Clinton kampányát is végigfotóztam. Minden évben volt szerencsém részt venni egy jótékonysági eseményen, amelyet a Kennedy család rendez, ahol nemcsak a munkára jut idő, hanem kicsit a szórakozásra is. Ünnepélyes vacsora és fogadás is van, ilyenkor mi, fotósok is el tudunk vegyülni a hírességek között.

Gaál Ryta egyébként egy amerikai fotóakadémiát nyit Magyarországon, ezzel kívánja segíteni a hazai fiatalokat, hogy hasonló szakmai utat járhassanak be.

Amerikai fotóakadémia nyílik Magyarországon

Ryta a magyar fiataloknak kíván segíteni, ezért alapított egy amerikai fotóakadémiát Magyarországon. – Szeretném átadni minden tudásom és gyakorlati tapasztalatom. Amit nekem 26 évbe került elsajátítani, azt most három hónap alatt megtanítom – hívta fel a figyelmet a páratlan lehetőségre Ryta. Az oktatás elméleti része Magyarországon lesz, a gyakorlati pedig Amerikában. – Filmfesztiválokon, vörös szőnyegen fognak élesben fotózni, persze megyek velük és segítem őket. De helyet kaphatnak akár a CNN-nél, ha operatőrnek jelentkezik valaki, a Miami Heraldnál, ha újságírónak, vagy akár Los Angelesben.

Ryta munka közben

Kapcsolódó Cikkek