EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Nyíregyháza

Sikert sikerre halmoz Szabó Dénes

Az emberi erőforrások minisztere tavaly decemberben Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagynak kiemelkedő szakmai teljesítményéért elismerő oklevelet adományozott, múlt héten pedig Japán budapesti nagykövete tüntette ki a nyíregyházi művészt.

Szató Kuni A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje japán állami kitüntetést adott át Szabó Dénesnek, a nemzet művészének a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában. A Cantemus Kórus Pro Musica Leánykarának alapítója a két ország közötti kapcsolatok és barátság fejlődéséhez a zene révén való hozzájárulásáért vehette át az elismerést.


MTI Fotó: Balázs Attila

Szabó Dénes 1969-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ezt követően a Kodály-módszer alapján magas szintű zenei oktatást folytató nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdett tanítani. 1975-ben megalapította a Cantemus Gyermekórust, amelyből a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyes Kar is kinőtt. A kóruscsalád az eltelt évtizedek alatt több mint 50 nemzetközi versenyt nyert meg. Felléptek a világ számos országában Venezuelától Ausztráliáig, Kanadától Japánig, az USA-tól Koreáig olyan világhírű karmesterek vezényletével, mint Leonard Bernstein vagy Doráti Antal. Hangjukat hanglemezek, rádió- és televíziós felvételek sora őrzi, számos kortárs mű bemutatója is a nevükhöz fűződik.

A Cantemus Kórus Pro Musica Leánykarának gyönyörű énekét is meghallgathatta a közönség
MTI Fotó: Balázs Attila

 

Szabó Dénes gyakori meghívott vendégelőadó nemzetközi fesztiválokon, szakmai konferenciákon, rendszeresen tart mesterkurzusokat karvezetésről, kórushangképzésről, a Kodály-módszer alkalmazásáról. Ő a szellemi atyja a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak is, amelyet 1994 óta kétévenként rendeznek meg a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában. Művészi és zenepedagógiai munkáját több díjjal is elismerték: 1985-ben Liszt-díjat, 1993-ban Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat, 2000-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Magyar Örökségért díjat vehetett át. A Nemzetközi Kórusszövetség (IFCM) 2013-ban életműdíjjal tüntette ki, 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2014 óta a nemzet művésze.


Kapcsolódó Cikkek