EUR: 317,56 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Székesfehérvár

Sobor Antalra emlékeztek

A 2010-ben elhunyt József Attila- és Szent István-díjas író, festőművész, pedagógus születésének 85. évfordulójára emlékeztek január 16-án a városháza dísztermében. A helyi Vörösmarty Társaság rendezvényén Szikora János, a fehérvári Vörösmarty Színház igazgatója bejelentette: a 2018/19-es évadban bemutatják a művész Perelj, Uram! című művét.

A bejelentést a színházigazgató Csákvár polgármesterével, Illés Szabolccsal együtt tette. Ennek apropóját az adta, hogy az egyik idén decemberben éppen e település lesz, ahol a dráma játszódik.


Szikora János, a fehérvári Vörösmarty Színház igazgatója bejelentette: a 2018/19-es évadban bemutatják a művész Perelj, Uram! című művét Fotó: ÖKK

A cím, a Perelj, Uram! a 35. zsoltár első sora – hangzott el a rendezvényen. P. Maklári Éva író, tanár elmondta: a történet az 1848/49-es magyar szabadságharc végén játszódik, amikor a Fejér megyei Csákberény népe szembeszállt a bevonuló császári zsoldosokkal. A megtorlásban a falu két papját, Manszbarth Antal katolikus plébánost és Szikszai János református lelkészt letartóztatják, s kivégzik őket. A Román Károly által készített színpadi adaptáció – ahogy a mű maga is – e négy nap történetét dolgozza fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.