EUR: 324,19 Ft
CHF: 283,46 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Székesfehérvár

Sobor Antalra emlékeztek

A 2010-ben elhunyt József Attila- és Szent István-díjas író, festőművész, pedagógus születésének 85. évfordulójára emlékeztek január 16-án a városháza dísztermében. A helyi Vörösmarty Társaság rendezvényén Szikora János, a fehérvári Vörösmarty Színház igazgatója bejelentette: a 2018/19-es évadban bemutatják a művész Perelj, Uram! című művét.

A bejelentést a színházigazgató Csákvár polgármesterével, Illés Szabolccsal együtt tette. Ennek apropóját az adta, hogy az egyik idén decemberben éppen e település lesz, ahol a dráma játszódik.


Szikora János, a fehérvári Vörösmarty Színház igazgatója bejelentette: a 2018/19-es évadban bemutatják a művész Perelj, Uram! című művét Fotó: ÖKK

A cím, a Perelj, Uram! a 35. zsoltár első sora – hangzott el a rendezvényen. P. Maklári Éva író, tanár elmondta: a történet az 1848/49-es magyar szabadságharc végén játszódik, amikor a Fejér megyei Csákberény népe szembeszállt a bevonuló császári zsoldosokkal. A megtorlásban a falu két papját, Manszbarth Antal katolikus plébánost és Szikszai János református lelkészt letartóztatják, s kivégzik őket. A Román Károly által készített színpadi adaptáció – ahogy a mű maga is – e négy nap történetét dolgozza fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.