2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Érd

Sokszínű várostörténet

A tősgyökeres érdi lakos Józsit – ahogy ismerik és szólítják városszerte Fajkusz Józsefet – mindig érdekelte lakóhelyének történelme, múltja, jelene. Eredeti szakmája esztergályos, ám a fotózás már gyermekkorában vonzotta. Felnőttként aztán rendszeresen megörökítette a város múltjának fontos helyeit, eseményeit és egyéniségeit.

Az amatőr fényképgyűjtő és fotográfus kiállításának a parkvárosi alkotóház nagyterme adott otthont, de már a megnyitón kiderült, hogy többről van itt szó, mint régi kópiák sorának falakra helyezéséről.


Képekről énekelt Szigeti Eszter

A hangulati megalapozást a városi rendezvények gyakori énekes szereplője, Szigeti Eszter vállalta, akitől Varga Zoltán zongorakíséretével hallgathatták a jelenlévők az ide illő strófát: „Látod, ezen a képen a nagypapa is még kisfiú, azt remélte, sose lesz háború, te sem maradsz örökké gyerek, őrizd meg a fényképeket…”

Már dúlt a háború, a szüreti bált azért még megtartották

Az egykori népbolt helyén ma is élelmiszerüzlet van

Árvíz is volt…

Arról már Ábel András helytörténész beszélt, hogy Fajkusz Józsefnek óriási érdeme a múlt jelentős részének átmentése a jelenbe, és ezért köszönet jár. Számtalan tárgyi emléket, ma már nem létező épületet, közösséget őriz a fotógyűjteménye, felhívva a figyelmet arra, hogy jobban kellene az itt lakóknak vigyázni a régi értékekre, meg kellene akadályozni az elpusztulásukat.


Hajóállomás Ófaluban

A Károlyi-kastély egy üdvözlőlapon

Kiss Sándor szociálpedagógus a pódiumbeszélgetés során azt hangsúlyozta, hogy a most élőknek – és nemcsak a gyerekeknek – a feladata az értékek megismerése, megbecsülése és megőrzése.

Kiss Sándor (balról) és Fajkusz József a pódiumbeszélgetésen

Az újabb fotók között már akad színes is

Jó néhány várostörténeti érdekesség került szóba a továbbiakban. Volt, aki tudta, hogy az érdi Arany-domb honnan kapta a nevét – itt írta Arany János a Keveháza című művét –, de azt már a felnőttek közül is csak kevesen, hogy a városnak hajdan volt hajóállomása, kastélya, vára is, sőt, a rómaiak hadiútja is itt ment keresztül.

Saját versét mondta el Sall Margit múltról, jövőről Fotók: Daróci Lajosné

Számos különböző műfajú produkció csatlakozott a témakörhöz, igazolva, hogy a város lakóit érdekli, foglalkoztatja a település múltja. Saját versét adta elő Sall Margit, elmondva benne, miként keletkezik a múltból jelen és jövő, zárásként pedig Szigeti Eszter bársonyosan puha énekhangján a másfél éve elhunyt érdi író, Bíró András megzenésített verse hangzott el, Őrzöm a tüzet címmel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.