EUR: 322,00 Ft
CHF: 281,43 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Szekszárd

Szabó T. Anna kultúránk színesítésén dolgozik

Író-olvasó találkozót szerveztek Szekszárdon január 10-én, ahol Szabó T. Annával beszélgethettek a jelenlévők. Az eseményt a Babits Mihály Kulturális Központban rendezték, ahol az est házigazdája Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője volt.

Szabó T. Anna író, költő, műfordító Kolozsváron született és családjával 1987-ben települt át Magyarországra. 1991-ben Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-angol szakos hallgatója, az Eötvös József Collegium diákja. 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az angol reneszánsz és barokk PhD-programot, doktori fokozatát 2007 tavaszán szerezte meg.


Több napilapban és havi kiadványban is jelentek meg versei, prózái. Első kötete 1995-ben látott napvilágot a Belvárosi Könyvkiadónál, amit még számos további kötet követett a Magvető Könyvkiadónál. Verseit angolra, németre, franciára, hollandra, szlovákra, oroszra, bolgárra és románra is lefordították.

Szabó T. Annával Ágoston Zoltán beszélgetett. Fotó: Nagy Nándor

 

Az író, költő az alábbi szakmai elismerésekben részesült: Petőfi-díj (1996), Soros-ösztöndíj (1997), Déry-díj (2000), Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2001), József Attila-díj (2002), Vackor-díj (2003), Kavics-díj (2003), Zelk Zoltán-díj (2004), Arany János-ösztöndíj (2005); a Tokaji Írótábor díja (2005), Babits Mihály műfordítói ösztöndíj (2006), az Akademie der Künste Berlin – Junge Akademie ösztöndíja (2006), a Mozgó Világ Nívódíja próza kategóriában (2006), az ULNÖ Krems ösztöndíja (2007).

Szabó T. Anna ma is tevékenyen részt vesz kultúránk színesítésében, jelenleg Shakespeare szonettjeinek új fordításán dolgozik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.