EUR: 323,13 Ft
CHF: 286,40 Ft
2018. augusztus 16., csütörtök
Ábrahám

Belföld

Szakértő: A kulturális lehetőségektől is függ a települések népességmegtartó ereje

Nemcsak a gazdaságtól és a munkalehetőségektől, hanem a kulturális lehetőségektől is függ a települések népességmegtartó ereje – mondta el Juhász Erika, Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Az elmúlt évek kulturális kutatásaira alapozó, január elsejétől hatályos új kulturális törvénynek is fontos része a közösségszervezés kérdése – tette hozzá.


A jogszabály számos kulturális feladatot listáz, amelyekre a települési intézményrendszereknek reagálni kell. Ezek a feladatok szakembereket igényelnek, akik hozzá tudnak járulni a települések életminőségének javításához – magyarázta.

Éppen azért országszerte tíz felsőoktatási intézményben indul alap- és mesterszakon közösségszervező képzés – mondta az igazgató.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán tartott konferenciát a közművelődés, az oktatás és a munkaerőpiac témakörében, ahol napjaink legfontosabb kihívásai között említették a vidéki értelmiség megtartásának kérdését.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Kesztyűs koboldok

    A nap képe: Kesztyűs koboldok

    Aranykezű tamarin ikrek (Saguinus midas) születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A furcsa kinézetű állatok leginkább kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak, hiszen bundájuk az aranybarna kézfejüket kivéve sötét színű, arcuk szőrtelen és kissé elálló fülük van.

  • „Orbán Viktor Európa vezetőjévé kezd válni”

    „Orbán Viktor Európa vezetőjévé kezd válni”

    Orbán Viktor vezeti azt a rangsort, melyben egy amerikai történész európai politikusokat méltat. Mint fogalmaz, a magyar kormányfő szókimondó stílusával Európa szerte elfogadott konszenzusokat bont le, így véleménye szerint fokozatosan a kontinens vezetőjévé válhat.