EUR: 317,51 Ft
CHF: 280,94 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Belföld

Szijjártó: Európa megerősítéséhez együtt kell működnie a visegrádi országoknak és Németországnak

Európát újra erőssé és versenyképessé kell tenni, és ennek egyik legfőbb kulcsa a visegrádi országok és Németország gazdasági együttműködése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Berlinben Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt.

Német kollegája társaságában tett nyilatkozatában Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy “Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába”. Ezt jelzi, hogy a visegrádi országok és Németország kereskedelmi forgalma 55 százalékkal meghaladja a német-francia kereskedelmi forgalmat, és a duplája a német-brit kereskedelmi forgalomnak.


Ezért az európai gazdaság versenyképességének helyreállításában kulcsszerepe van Németország és Közép-Európa együttműködésének – mondta a miniszter.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy “szinte végtelen” számú kapcsolat fűzi össze a német és a magyar gazdaságot, de az emberi és kulturális kapcsolatok is rendkívül szorosak.

Képmutatás helyett kulturált párbeszédre van szükség a legnehezebb kérdésekben is

Német kollegája társaságában tett nyilatkozatában Szijjártó Péter elmondta, vannak kérdések, amelyekben “nem feltétlenül egyezik” a magyar és a német álláspont, és “a migráció kérdése kifejezetten egy ilyen téma”.

Magyarország a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak, elkötelezett a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer fenntartása mellett, és továbbra is készen áll arra, hogy “megbélyegzés és képmutatás helyett tényeken alapuló, kulturált vitát” folytasson a nézeteltérésekről.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a méltányosság és a szolidaritás jegyében kell megvitatni a nézetkülönbségeket, és el kell kerülni, hogy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék az Európai Unióban, mert “Európa jó jövőjét” csak együtt lehet biztosítani.

Kapcsolódó Cikkek