EUR: 317,91 Ft
CHF: 280,77 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Szijjártó: Kiléphetünk az ENSZ menekültügyi egyezményéből

Abban az esetben, ha az ENSZ globális migrációs paktumának február 5-én megjelenő első tervezetében nem lesz elmozdulás pozitív irányba magyar szempontból, akkor Magyarország megindíthatja a kilépést az ENSZ menekültügyi egyezményéből – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján a híradó.hu beszámolója szerint.

Szijjártó Péter a külügyi és külgazdasági miniszter szerdán jelentette be a kormányülést követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította őt, hogy amennyiben az ENSZ globális migrációs paktumának február 5-én megjelenő első tervezetében nem lesz elmozdulás pozitív irányba, a magyar érdekeknek is megfelelően, Magyarország indítsa meg a kilépési folyamatot.


A miniszter elmondta a kormány a szerdai ülésen áttekintette az ENSZ globális migrációs csomagja kapcsán kialakult helyeztet. Hiszen hamarosan megkezdődik ennek a csomagnak a tárgyalása – tette hozzá.

Kijelentette, ez a New York-i deklaráció ellentétes Magyarország álláspontjával és biztonsági érdekeivel. A vita alapjául szolgáló deklaráció és főtitkári nyilatkozat ugyanis azt állítja, hogy a migráció jó dologhoz. A kormány ellenben úgy vélekedik, a migráció se nem pozitív, se nem megállíthatatlan – szögezte le.


Felsorolta, hogy a mind a deklaráció, mind pedig a főtitkár által tett nyilatkozat a migrációs lehetőségek kiszélesítéséről beszél, holott inkább a migráció jelenségének megállításáról kellene beszélni. Elmondta, hogy ez a paktum azt az irányvonalat követi, hogy miként lehet lazítani az útrakelő emberek befogadásának adminisztrációján. Szijjártó Péter szerint ezzel az államok szuverenitását korlátoznák.

Kiemelte, hogy a deklaráció célul tűzi ki, hogy migrációs folyamatokban közvetlenül nem érintett országok is fogadjanak be migránsokat. A külügyi és külgazdasági miniszter úgy véli ez inkább a migrációs folyamatok ösztönzését jelentené, mintsem annak megállítását. A deklaráció továbbá azt is célul tűzte ki, hogy visszaszorítsák a határsértések kriminalizálását. A határsértés bűncselekmény – jelentette ki a Szijjártó Péter.Az államiság egyik legfontosabb szempontja. Hozzátette, a tagállami szuverenitás jelentős szelete veszne ezzel el. Kihangsúlyozta, a határvédelem alapvető biztonsági kérdés, ezért a deklaráció ezen része jelentős biztonsági kockázatot vonna maga után.

A legfőbb probléma, hogy mind a deklaráció, mind pedig a főtitkár által tett nyilatkozat a migrációhoz való jogot, mint alapvető emberi jogot kezeli, ezért elmossa a legális és az illegális migráció közötti különbségeket.

A paktum ellenben nem beszél a migráció kiváltó okairól és annak kezelési lehetőségeiről, valamint a visszafogadási kötelezettségről sem.

Szijjártó Péter szerint a paktumról februárban kezdődne meg a kormányközi tárgyalássorozat, ehhez képest a főtitkár, António Guterres már kihirdette az eredményt.

Magyarországon kívül más országok is jelezték egyet nem értésüket ezzel a paktummal kapcsolatban – írja a híradó.hu.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.