2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Tatabánya

Szombat a hagyományok jegyében

Disznóvágás és farsangi bál egyben? Furán hangzik, pedig akad, ahol ennek is nagy múltja van. Például Alsógallán.

Klasszikus magyar hagyományt elevenítettek fel múlt szombaton Alsógallán: disznóvágásra, majd este farsangi bálra várták a városrészben élőket. A Schmidt Csaba polgármestertől kapott malacokból készült finomságokat az esti programon meg is kóstolhatták a résztvevők.


– Régen sok háznál vágtak disznót, ma ez már nem ilyen elterjedt – tudtuk meg Barcs Istvánnétól, az Alsógallai Nyugdíjas Klub elnökétől. – Jó érzés, hogy ma itt, a József Attila Művelődési Házban és annak udvarán fel tudjuk eleveníteni ezt a régi szokást, és tudunk egy kicsit nosztalgiázni. Szerencsére még mindig elég sokan vannak, akik igénylik az ilyen programokat.

A feldolgozásban külön feladataik voltak a nőknek és a férfiaknak

A pörzsölés és kaparás után a disznó bontása, feldolgozása következett

A disznóölést hagyományosan mindig hajnalban kezdték. A segítőket először is egy kis szívmelegítővel – pálinkával – kínálták. A tévhittel ellentétben nem a család feje, hanem a legügyesebb, leggyakorlottabb férfi szúrta le a disznót. Amelyik családban nem volt ilyen ügyes ember, ott böllért, hentest hívtak. Négy fogóra volt szükség a sertés lefogásához, mellettük pedig a vérfogó asszonynak kellett állnia. A pörzsölés és kaparás után a disznó bontása, feldolgozása következett.


A feldolgozásban külön feladataik voltak a nőknek és a férfiaknak. A leölés és a bontás a férfiak dolga volt, csakúgy, mint a kolbász, hurka, disznósajt készítése, mert ezek nagy erőt kívánnak. Az asszonyok feladata volt a bél tisztítása, a főzött töltelék előkészítése, valamint a friss ételek elkészítése, mert a munka mellett az evés-ivásra is gondolni kell. Reggelire hagymás sült vért ettek, ebédre hagyományosan frissen sült hús illatozott az asztalon. Az eladósorban lévő lány feladata volt a hájas pogácsa elkészítése, aminek nem kis tétje volt: ha a pogácsa kellően megemelkedett, az azt jelentette, hogy a lány hamarosan férjhez megy. A nap fénypontja, a disznótori vacsora húslevessel kezdődött, töltött káposztával, sült hurkával, kolbásszal, pecsenyével folytatódott, majd rétessel, fánkkal fejeződött be.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.