EUR: 323,35 Ft
CHF: 277,62 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Külföld

Szöul és Phenjan folytatja a tervezett magas rangú tárgyalások előkészítését

Dél-Korea és Észak-Korea szombaton folytatta előkészítő egyeztetéseit azokról a jövő hétre tervezett magas rangú tárgyalásokról, amelyeken Észak-Koreának a phjongcshangi téli olimpián való részvételét vitatnák meg.

A két Korea pénteken állapodott meg arról, hogy jövő hét kedden a határ menti demilitarizált övezetben lévő Panmindzsonban megtartják a felek több mint két év óta első hivatalos találkozóját.


“Délelőtt 9 óra 30 perc körül a mi oldalunk és Észak-Korea forródrótos kommunikációt kezdett, és dokumentumok cseréje útján konzultált a küldöttségek összetételéről” – mondta el a dél-koreai országegyesítési minisztérium egyik tisztségviselője. “A delegációk összeállítása még ma befejeződhet” – tette hozzá. A dél-koreai delegációt értesülések szerint Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter fogja vezetni.

A dél-koreai elnöki hivatal tisztségviselői szerint Mun Dzse In elnököt szombaton is tájékoztatták az előkészítő megbeszélések alakulásáról.


A mostani Korea-közi tárgyalások “kiindulópontját jelentik annak, hogy békét lehessen teremteni a Koreai-félszigeten, és rendezni lehessen az Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjával kapcsolatos problémákat. Erre való tekintettel az elnök részletes tájokoztatást kapott a fejleményekről” – mondta el az elnöki hivatal egyik tisztségviselője.

A phenjani kommunista rezsim vezetője, Kim Dzsong Un újévkor szokatlanul békülékeny hangú üzenetet intézett Szöulhoz, jelezve, hogy országa részt szeretne venni a Dél-Korea által február 9-25. között rendezendő téli olimpián.

“A tárgyalások fő témája az lesz, hogy miképp lehet javítani a Korea-közi kapcsolatokat, beleértve (Észak részvételét) a játékokon” – közölte pénteki sajtótájékoztatóján az országegyesítési minisztérium szóvivője. Mun Dzse In előzőleg reményét fejezte ki, hogy Észak részvétele a téli olimpián enyhíteni fogja a félszigeten uralkodó feszültséget, amely Észak-Korea nukleáris és rakétakísérletekkel folytatott provokációi nyomán keletkezett.

Megszólalt szombaton a Nemzetközi Olimpiai Bizottság észak-koreai tagja is, kijelentve, hogy országa várhatóan versenyzőket küld a phjongcshangi téli olimpiára. Csang Ung a pekingi nemzetközi repülőtéren nyilatkozott erről. A sportdiplomata egy jól tájékozott forrás szerint éppen Svájcba tart, hogy a NOB-bal megvitassa Észak-Korea olimpiai részvételének lehetőségét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton

  Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton

  Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton: a hónap elejétől 15-ig a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, míg belföldi és külföldi vendég száma három százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva – írta a Vecernji List című horvát napilap kedden.

 • Elkezdődött Macedónia uniós csatlakozásának előkészítése

  Elkezdődött Macedónia uniós csatlakozásának előkészítése

  Macedónia és az Európai Unió között a jövő év júniusában kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások, az előkészítő folyamat pedig már most megkezdődött – jelentette ki Zoran Zaev macedón kormányfő kedden Szkopjéban miután tárgyalást folytatott Johannes Hahn uniós bővítési biztossal.

 • Zuhanórepülésben a Netflix

  Zuhanórepülésben a Netflix

  Miután a vártnál kevésbé nőtt a Magyarországon is jelen lévő amerikai Netflix internetes tartalomszolgáltató felhasználóinak száma a második negyedévben, zuhant a cég árfolyama a New York-i tőzsdén.