EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb Békéscsaba

Szükség van az adórendszer átalakítására

Az újítás és az tradíció egyensúlyára kell törekedni az adórendszer koncepcionális átalakítása során – emelte ki dr. Kovács Tamás, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására vállalkozóknak tartott előadásán.

A rendszerváltást követően az adóhivatal, az adórendszer nem követte a gazdasági, társadalmi változásokat, ezért mostanra szükségessé vált annak átalakítása. 2016-ban kezdődött egy markáns átalakítási folyamat, amely mind szervezetileg, mind a jogszabályi környezetet tekintve jelentős változásokat eredményezett. A korábbi szankcionáló, büntető jellegű hivatal támogató, segítő jellegű hivatallá kezdett átalakulni. Ami talán még lényegesebb, hogy ez a tendencia a jogszabályokban is megjelenik.


Fotó: http://www.ugt.cat
A korábbi szankcionáló, büntető jellegű hivatal egy támogató, segítő jellegű hivatallá kezdett átalakulni

2017-ben vezették be a támogató eljárást, amelynek segítségével sok vállalkozásnak sikerült kijavítani az adózásban elkövetett hibákat, ezáltal nem kellett őket szankcionálni – mondta el dr. Kovács Tamás. 2018-ban ismét ügyfélcentrikus jogintézmények kerülnek bevezetésre, például a mentorálás, ami a kezdő vállalkozásoknak lehet nagy segítség, illetve a jogkövetési vizsgálat. A lényeg, hogy kevesebb szankcióval, kevesebb büntetéssel több bevételt realizálhasson az adóhivatal.

A rendezvényen előadást tartott még dr. Ráfi Péter, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság Ügyfélkapcsolati Osztályának osztályvezetője és Nagyné Sztán Ilona, az Ügyfélkapcsolati Osztály főreferense. Az iparkamarát Bődi János általános alelnök képviselte.

Kapcsolódó Cikkek