EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Sport

Szuna József: Az 1995-ös Videoton jobb csapat volt, mint a mostani

 Szuna József a 90-es évek közepén lett a Videoton futballcsapatának elnöke, aholelőbb megmentette a klubot totális csődtől, majd egész jó kis csapatot hozott össze. Az egykori székesfehérvári elnök a magyar futballal foglalkozó mifocink.com új riportsorozatában  beszélt arról, mit gondol a magyar futball mostani helyzetéről, és mivel telnek most a napjai, sőt, azt is elmondta, hogy lemondásában még Horn Gyula akkori miniszterelnök is közreműködött.

Szuna József irodája falán még mindig ott van a Videoton 1995-ös csapatának fényképe (Fotó.mifocink.com)

1995-öt mutatott a naptár.
A Videoton – azaz akkori néven Parmalat FC –  az NB I tök utolsó helyén állt, lényegében mindenki tuti kiesőként számolt a csapattal, ám ami ennél is aggasztóbb volt, hogy a klub a totális csőd szélén állt. Nem véletlen, hogy Brávácz Ottó lemondott az elnöki posztról. És akkor érkezett az a Szuna József, aki a városban ismert, és elismert vállalkozó volt, Opel Szuna néven futó autókereskedése jól ment,  nem mellesleg ezer szállal kötődött a klubhoz.
– Igazából én már korábban is beleláttam a klub működésébe, hiszen már ott voltam Brávácz Ottó mellett, akit egyébként nagyra becsülök. Nem mellesleg családi szállal is kötődöm a klubhoz, hiszen a testvérem a Vidiben játszott – igaz, az első csapatig végül nem jutott el – mondta a mifocink.com-nak Szuna József.


Az új elnöknek nem kisebb feladatot kellett megoldania, minthogy a csapat bennmaradása mellett a katasztrofális gazdasági helyzetet is rendbe tegye.
– Talán épp ezért kerestek meg, hiszen ismert vállalkozó voltam, vagyok a városban. Azt tudni kell, hogy a klubnak tetemes, több mint 100 millió forintos tartozása volt. Az lényegében az egyéves költségvetést jelentette. Végül – mivel ismertem a jogszabályokat is – egy jogi kiskaput kihasználva mentettem meg a klubot. Csináltam egy teljesen új egyesületet, amibe átvittem mindent.  Az összes dolgozót, játékost és persze az NB I-es indulási jogot is, míg az adóssággal terhelt egyesületet megszüntettem.  Persze, ezt ma már nem lehet megcsinálni, hiszen a törvények tiltják, de akkor még volt erre lehetőség. Azt szoktam mondani, hogy a kapufás gól pont annyit ér, mintha valaki a kapu közepébe bombázza a labdát, ez a megoldás nekünk pedig egy igazi, belső kapufás gól volt.

Persze, ez csak az egyik lépés volt, hiszen ettől függetlenül még pénzt kellett szerezni ahhoz, hogy a csapat új játékosokat tudjon igazolni. Olyanokat, akikkel ki lehetett harcolni a bennmaradást. A klub ekkoriban Parmalat nevén szerepelt, és Szuna József ez is kihasználta. Hogy mindezt hogy csinálta, milyen játékosokat igazolt, mit gondol a mai Videotonról és a magyar fociról, no és azt, hogy mit üzent neki Horn Gyula miniszterelnök, azt ide kattintva, a cikket elolvasva megtudhatja.


Kapcsolódó Cikkek

 • Világkupa ezüsttel nyitottunk szambóban

  Világkupa ezüsttel nyitottunk szambóban

  Kozsák György a második helyen végzett a – Nemzetközi Olimpiai Bizottság által a múlt év végén elismert – Nemzetközi Sambo Szövetség hétvégi moszkvai világkupáján.

 • A világbajnok Rácz Lajos szerint letisztul a birkózás

  A világbajnok Rácz Lajos szerint letisztul a birkózás

  Rácz Lajos reméli, hogy a birkózás szépen lassan letisztul. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és kétszeres Európa-bajnok birkózó úgy látja, a sok-sok szabályváltoztatás ideje lejárt, a sportág sokkal tisztább arcát mutatja – olvasható a kizárólag magyar sportolókkal és magyar sporteseményekkel foglalkozó misportunk.

 • Pillangó klasszisok csapnak össze a debreceni ob első napján

  Pillangó klasszisok csapnak össze a debreceni ob első napján

  Világnagyságok versenyeznek a szerdán kezdődő debreceni országos úszóbajnokság első versenynapján. Biczó Bence, Kenderesi Tamás, ifjú reménységünk, Milák Kristóf és a sportág nagy „öregje”, az olimpia ezüstérmes, világ- és Európa bajnok Cseh László 200 pillangón csap össze.