2018. november 18., vasárnap
Jenő

Sport

Szuna József: Az 1995-ös Videoton jobb csapat volt, mint a mostani

 Szuna József a 90-es évek közepén lett a Videoton futballcsapatának elnöke, aholelőbb megmentette a klubot totális csődtől, majd egész jó kis csapatot hozott össze. Az egykori székesfehérvári elnök a magyar futballal foglalkozó mifocink.com új riportsorozatában  beszélt arról, mit gondol a magyar futball mostani helyzetéről, és mivel telnek most a napjai, sőt, azt is elmondta, hogy lemondásában még Horn Gyula akkori miniszterelnök is közreműködött.

Szuna József irodája falán még mindig ott van a Videoton 1995-ös csapatának fényképe (Fotó.mifocink.com)

1995-öt mutatott a naptár.
A Videoton – azaz akkori néven Parmalat FC –  az NB I tök utolsó helyén állt, lényegében mindenki tuti kiesőként számolt a csapattal, ám ami ennél is aggasztóbb volt, hogy a klub a totális csőd szélén állt. Nem véletlen, hogy Brávácz Ottó lemondott az elnöki posztról. És akkor érkezett az a Szuna József, aki a városban ismert, és elismert vállalkozó volt, Opel Szuna néven futó autókereskedése jól ment,  nem mellesleg ezer szállal kötődött a klubhoz.
– Igazából én már korábban is beleláttam a klub működésébe, hiszen már ott voltam Brávácz Ottó mellett, akit egyébként nagyra becsülök. Nem mellesleg családi szállal is kötődöm a klubhoz, hiszen a testvérem a Vidiben játszott – igaz, az első csapatig végül nem jutott el – mondta a mifocink.com-nak Szuna József.


Az új elnöknek nem kisebb feladatot kellett megoldania, minthogy a csapat bennmaradása mellett a katasztrofális gazdasági helyzetet is rendbe tegye.
– Talán épp ezért kerestek meg, hiszen ismert vállalkozó voltam, vagyok a városban. Azt tudni kell, hogy a klubnak tetemes, több mint 100 millió forintos tartozása volt. Az lényegében az egyéves költségvetést jelentette. Végül – mivel ismertem a jogszabályokat is – egy jogi kiskaput kihasználva mentettem meg a klubot. Csináltam egy teljesen új egyesületet, amibe átvittem mindent.  Az összes dolgozót, játékost és persze az NB I-es indulási jogot is, míg az adóssággal terhelt egyesületet megszüntettem.  Persze, ezt ma már nem lehet megcsinálni, hiszen a törvények tiltják, de akkor még volt erre lehetőség. Azt szoktam mondani, hogy a kapufás gól pont annyit ér, mintha valaki a kapu közepébe bombázza a labdát, ez a megoldás nekünk pedig egy igazi, belső kapufás gól volt.

Persze, ez csak az egyik lépés volt, hiszen ettől függetlenül még pénzt kellett szerezni ahhoz, hogy a csapat új játékosokat tudjon igazolni. Olyanokat, akikkel ki lehetett harcolni a bennmaradást. A klub ekkoriban Parmalat nevén szerepelt, és Szuna József ez is kihasználta. Hogy mindezt hogy csinálta, milyen játékosokat igazolt, mit gondol a mai Videotonról és a magyar fociról, no és azt, hogy mit üzent neki Horn Gyula miniszterelnök, azt ide kattintva, a cikket elolvasva megtudhatja.


Kapcsolódó Cikkek

 • Dr. Mészáros János: A magyar sportolók méltón képviselték hazánkat a Nomád Világjátékokon

  Dr. Mészáros János: A magyar sportolók méltón képviselték hazánkat a Nomád Világjátékokon

  A kirgizisztáni III. Nomád Világjátékokon négy arany-, négy ezüst-és négy bronzérmet szerzett magyar küldöttség tagjait köszöntötték a Hadtörténeti Múzeumban. A multisport eseményen öt földrész, több mint 80 országa 2000 sportolóval vett részt. Magyarországot a Magyar Turán Alapítvány hagyományőrzői és tradicionális, íjász, lovasíjász és mandala sportolói (szellemi taktikai sport), a Nemzeti Versenysport Szövetség íjász, szkander, szumó, sambo szövetségei által delegált valamint bothúzó versenyzők és sportvezetői képviselték – olvasható a misportunk.

 • Nagy Botondé a “világ leggyorsabb köríves rúgása”

  Nagy Botondé a “világ leggyorsabb köríves rúgása”

  Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe Nagy Botond, mint “a világ leggyorsabb köríves rúgása” cím büszke tulajdonosa. A magyar válogatott karatés ezt a múlt héten megrendezett madridi világbajnokság alkalmával érdemelte ki – olvasható a magyar sporttal foglalkozó misportunk.

 • Megműtötték a Lakers irányítóját

  Megműtötték a Lakers irányítóját

  Csütörtökön megműtötték Rajon Rondót, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Los Angeles Lakers veterán irányítójára legalább négy-öt hét kihagyás vár.