2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Pécs

Táncosból fekete öves mester

Kiskorában azt mondták, nem alkalmas a dzsúdóra. Ötven évvel később viszont fekete öves mester lett. Mindez azért is nagy szó, mert Papp Viktor neve eddig a rock and rollal fonódott össze, most azonban már ott szerepel a sikeres danvizsgát tettek között.

Papp Viktor az elmúlt 35 esztendőben feleségével, Majorlaki Ágnessel együtt több ezer gyerekkel szerettette meg az akrobatikus rock and rollt, akikkel több bajnoki címet, hazai és nemzetközi elismerést is begyűjtött. Most viszont valami egészen másban remekelt a pécsi táncos és tánctréner.


Törött lábbal kezdődött minden

Bár nyolcéves korában törött lábbal vitték haza az edzésről, a sport iránti szeretete visszahúzta volna a tatamira. Leendő edzői viszont azt tanácsolták neki, keressen valami más elfoglaltságot, mert nem alkalmas a dzsúdóra.

– Nagy csalódás volt, de nekem még nagyobb löketet adott, és 18 éves koromban elkezdtem keményebben dzsúdózni. Nemsokkal már a tánc is az életem részévé vált, így párhuzamosan vittem a kettőt – mesélte Viktor a kezdeteket.


Nem tartották igazi judósnak Viktort (felső sor, balról 3-ik)

Dönteni kellett a két sport között

Viktor végül a tánc mellett kötött ki, ami megalapozta az egész életét. De nem felejtette el a cselgáncsot sem.

– Minden dzsúdós álma, hogy fekete öves legyen. Mikor még versenyszerűen harcoltam, öt fokozatot értem el, barna övvel fejeztem be. Így nem volt messze a fekete öv – mondta Viktor.

A pécsi táncos és edző hobbiként újra elkezdett dzsúdózni, aminek meg is lett az eredménye.

59 évesen fekete öves mester

50 évesen kezdte bezsebelni az érmeket

Bár Viktor életében azt elmúlt 35 évben a tánc játszotta a főszerepet, az elmúlt tíz évben több korosztályos versenyen is elindult.

– Kétszer sikerült magyar bajnokin harmadik helyezést elérnem, kétszer pedig Európa-bajnokságra is kijutottam – sorolta Viktor az eredményeit.

A tánc az élete

Közel 60 évesen lett meg a fekete öv

Viktor a szép eredmények után úgy döntött, hogy elkezdi a felkészülést a fekete öv megszerzésére. A munka több hónapot vett igénybe, heti 3-4 edzéssel.

– Közben persze a táncosaimat sem hagyhattam magukra, így főként esténként jártam edzésre, a PVSK dzsúdótermébe, Kersics Antal 4 danos szenior-világbajnok edzőhöz.

A végeredmény pedig nem maradt el: decemberben meglett a fekete öv. Ezzel pedig Viktor 50 éves álma teljesült.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.