2018. október 20., szombat
Vendel

Belföld

Tarolt a Fidesz az időközi választásokon

Összefogás ide vagy oda, a számok a legbeszédesebbek. Ez pedig azt mutatja, hogy tavaly a kormánypártok 11 időközi választásból 8-at megnyertek. Az ellenzék csupán egy helyen örülhetett, két helyen a függetlenek nyertek. A Jobbik zuhanórepülésben van, ugyanis a pártnak még a szavazatok három százalékát sem sikerült megszereznie.
 
A Fidesz–KDNP elsöprő sikerét hozták a 2017-es időközi választások, amelyeket a nagyobb városokban tartottak, míg az ellenzék képtelen volt áttörést elérni – derült ki az Origo 2017-ről szóló összesítéséből. Mint a korábbi években, a portál most is a 10 ezer főnél népesebb településeken tartott megmérettetéseket összegezte.

Érdekes, hogy a baloldalnak csupán egy olyan körzetben sikerült nyernie (Zugló), ahol már 2014-ben is az első helyen végeztek. A kormánypártok a 2014-es választáshoz képest Pakson tudtak fordítani. Három évvel ezelőtt a Tolna megyei településen még súlyos vereséget szenvedtek, míg 2017-ben ősszel közel kétharmados győzelmet aratott a polgármesterjelöltjük.

Az időközi választások egyik legfőbb érdekessége az volt, hogy az ellenzéki pártok rengeteg helyen egyszerűen nem indultak el. Úgy próbálták legyőzni a Fidesz jelöltjét, hogy egy független vagy valamilyen civil szervezet jelöltje mögé bújva folytatták a kampányukat.


A politikai erőviszonyok átrendeződését akkor láthatjuk igazán, ha megnézzük, hogy 2014 őszén milyen összesített eredmény született azokban a körzetekben, ahol 2017-ben szavazhattak. Akkor az egyéb szervezetek szerezték meg a szavazatok 52,76 százalékát az érintett körzetekben, míg a Fidesz–KDNP csupán 29,72 százalékot ért el. Míg tehát országosan 2014 őszén a Fidesz elsöprő győzelmet aratott, addig ezekben a körzetekben súlyos vereséget szenvedett. Ezt az eredményt sikerült 2017-ben megfordítaniuk a kormánypártoknak, ami egyértelműen óriási siker a számukra. 2014-hez képest egyébként a Fideszen kívül az összes politikai párt veszített a támogatottságából, egyedül a Kétfarkú Kutya Párt és a Munkáspárt tudott erősödni.

A portál szerint az idei országgyűlési választás előtti évben tartott időközi választások eredményei azt mutatják, hogy a kormány iránti bizalom nem tört meg, miközben az ellenzéki pártok semmilyen áttörést nem tudtak felmutatni. Az év legnagyobb vesztese egyértelműen a nyíltan antiszemita Jobbik. Miközben a párt minden hullámhosszon arról beszél, hogy ők az egyetlen kormányváltó erő, addig a 2017-es időközi választásokon még az állampolgárok három százalékának a bizalmát sem tudta megszerezni.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek