EUR: 317,90 Ft
CHF: 280,64 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Életmód

Távedzés az új őrület!

A fitness DVD-k ideje lejárt, távedzés az új őrület! A piletestől a jógáig számtalan mozgásforma elérhető és az ígéret szerint már napi 10 – 20 perces gyakorlatsorral csodás testre tehet szert a sportra vágyó delikvens. A felgyorsult életmódban élők számára mindez rendkívül csábító, de vajon mennyi az igazság ebben? Ennek jártunk utána!

Csak napi 10 perc?


Bármennyire is elfoglaltak vagyunk, senki sem mentegetőzhet azzal, hogy a napjában tíz perce sincs arra, hogy tegyen teste tökéletesítéséért. Ha pedig a mozgás mindennapossá válik az életünkben, az pedig mindenképpen jót tesz az egészségünknek. A tespedés ellen lelkesítő edzők általában egy adott időszakra ingyenesen elérhetővé teszik a videókat, ezalatt bárki térítésmentesen formázhatja idomait. Ez tehát azt jelenit, hogy aki csatlakozik az általa szimpatikusnak tartott mozgásformát hirdető csapathoz, az egy előre meghatározott időn keresztül naponta e-mailban kapja a napi videót. A követők száma pedig egészen megdöbbentő, van olyan távedző csoport, melyhez több mint tízezren csatlakoztak a nem fizetős időszakra. Így aztán érthető, hogy szinte minden edzéstípus – ismert és kevésbé ismert sportolókkal az élen – belevágott már a távedzésbe. De vajon mire elég napi tíz perc?

Német Zsanett aerobik edző a bemelegítés és nyújtás fontosságát hangsúlyozza /Fotó: Meister Natália

Kezdetnek jó, de nem veszélytelen


Németh Zsanett aerobik edző szerint napi tíz perc is mindenképpen jobb, mintha a tévé előtt ülnénk és nassolnánk, de a rövid idő azért veszélyeket is hordoz magában. Tíz percbe aligha fér bele a bemelegítés és a nyújtás, márpedig ezek kihagyása komolyan növeli a sérülés veszélyét – hangsúlyozta Zsanett. – Egy vezetett csoportos órán eleve az első tíz perc a bemelegítés, az órát pedig nyújtás zárja. Feltételezhető, hogy az otthon edzők közül sokan attól tartanak, nem bírnának egy 60 perces órát, vagyis az edzettségi szintjük alacsony. Nekik – éppen azért mert a testük nincs hozzászokva a mozgáshoz – különösen komoly veszélye lehet a sérülésnek. Így mindenképpen azt javaslom, hogy aki távedzés mellett dönt, olyan tanárt válasszon, aki időt fordít a bemelegítésre és a nyújtásra is. Zsanett szerint némi erősödés várható az instant online tornától, de fogyni ezzel nem lehet. – A zsírégetés csak 30-40 perc után indul be, ezért aki fogyni akar, annak mindenképpen javaslom, hogy hetente kétszer – háromszor szánjon legalább egy órát a testmozgásra.

A monitoron keresztül házhoz jön a jógaoktató is Fotó: Lokál

Miért jó a távedzőnek?

Ahogy mondani szokás, semmi sincs ingyen, így az online edzéseknek is idővel költségei vannak. Általában egy fél órányi gyakorlatsor, vagy több rövid gyakorlat érhető el ingyenesen. ám aki kedvet kap a folytatásra, annak a teljes testet átmozgató, hosszabb videókért már fizetnie kell. Nagy előnye azonban az ingyenes kipróbálásnak, hogy a jelentkezőpontosan tudja, mit kap a pénzéért. Emellett nem kell drága edzőruha, elég egy kinyúlt melegítő és egy tornaszőnyeg az otthoni erősítéshez. Pénz mellett időt is spórolhatunk, hisz ha ki is fizetjük az egy órás videót, az utazás idejét akkor is tölthetjük mással. Összességében tehát kezdetnek nem rossz a napi pár perc mozgás, de hosszú távon heti 2-3 alkalommal egy órányi testedzés, bemelegítéssel és nyújtással az ideális!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Sportverzióval támad a Micra

  Sportverzióval támad a Micra

  A Nissan két új benzinmotorral és egy különleges N-Sport változattal szeretné még szélesebb körben vonzóvá tenni amúgy is meglehetősen népszerű “egykori kisautóját”, a Micrát.

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.