EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Szombathely

Télen sem pihennek a dobóatléták

A Szombathelyi Dobó SE atlétái számára eseménydús volt a január. Pars Krisztián mellett a tehetséges fiatal kalapácsvetők – Gyurátz Réka, Halász Bence és Hudi Ákos is – is profi szerződést kaptak a klubtól. A hónap végén pedig már a dél-afrikai edzőtáborban készülnek a 2018-as versenyekre.

Ahogy évek óta, úgy most télen sem pihennek a szombathelyi dobóatléták: Németh Zsolt mesteredző vezetésével folyamatosan edzenek, versenyeznek és tesztelik a kalapácsvetőket. Az év első fontos eseménye az esős hidegben megrendezett január 13-ai verseny volt.


Első sor: Pars Krisztián, Gyurátz Réka, Hudi Ákos. Hátdó sor: Rába Dániel, Varga Donát, Halász Bence Fotó: CSG

 

– Felmértük, hol tartunk a felkészülésben, illetve hová kell még eljutnunk. A kalapácsvetőknél előbb a fiatalok, majd az,,idősebbek” álltak a dobókörbe. Elégedett vagyok, hiszen többen egyéni csúccsal indították a versenyévadot, illetve olyanok is akadtak, akik a tavalyi hasonló időszakban dobott eredményüket múlták felül – tájékoztatta lapunkat Németh Zsolt mesteredző.

Németh Zsolt mesteredző elégedett a szezonkezdettel Fotó: CSG

Gyurátz Réka számára jól sikerült a szezonkezdet, bár egy méterrel nagyobb dobásnak jobban örült volna. Réka szerint az időjárás nem volt ideális a versenyzéshez, de így is megpróbált mindent kihozni magából. Január közepén 67,28 méter sikerült, tavaly is hasonló eredménnyel kezdett, de a sorozatában ezúttal több technikailag jobb dobás is akadt. Az U23-as Európa-bajnok Halász Bence is elégedett volt az extrém terhelés során elért teljesítményével. Valószínűleg az időjárásnak is betudható, hogy nem sikerült 70 méter fölé kerülnie, de Dél-Afrikában, optimális körülmények között lesz lehetősége javítani.


Minden feltétel adott, hogy az olimpiai bajnok Pars Krisztián ott legyen Tokióban Fotó: CSG

 

Sajtótájékoztatón, ünnepélyes keretek között hivatásos sportolói szerződéseket írtak alá: Pars Krisztián olimpiai bajnok 2021. december 31-ig, míg Halász Bence, Gyurátz Réka junior világbajnoki ezüstérmes, ifjúsági világbajnok, valamint Hudi Ákos U23-as Eb-bajnoki és junior világbajnoki ezüstérmes atlétával 2025. december 31-ig szóló megállapodást kötöttek a Dobó SE vezetői. A klub egyúttal megköszönte a város és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását is. Itt jelentették be, hogy az ország első dobóakadémiájának fejlődését szem előtt tartva létrehozták a Németh Pál Dobóakadémiáért Alapítványt – ezzel megteremtve a versenyszerű sportolási lehetőségeket, a versenyekre, az edzőtáborokra való utazási támogatást, illetve tanulmányi ösztöndíj formában történő anyagi segítségnyújtást a tehetséges utánpótláskorú atlétáknak. Idén két fiatal – a 20 esztendős Rába Dániel (junior Eb-bronzérmes) mellett a 18 éves Varga Donát (ifjúsági Eb 7. helyezett) – részesül ösztöndíjban.

Megalakult a Németh Pál Dobóakadémiáért Alapítványt Fotó: CSG

Januárban a Dobó SE idei versenynaptárát is közzétették, e szerint több rangos országos atlétikai versenynek is otthont ad a Sugár úti Atlétikai Centrum dobópályája. Február végén felnőtt, serdülő és újonc Téli Dobó Országos Bajnokság lesz mintegy 300 indulóval, március elején a junior és ifjúsági Téli Dobó Országos Bajnokságot rendezik meg 200 indulóval, májusban pedig Savaria Kupa Szuperliga-verseny lesz, ahol gyermek, újonc, serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt korcsoportban közel 300 versenyző lép majd dobókörbe. Június közepén tizedik alkalommal szervezik meg a Németh Pál Emléknapot.

A Magyar Atlétikai Szövetség kérésére januárban a Pars Krisztián, Halász Bence, Hudi Ákos, Rába Dániel, Varga Donát és Gyurátz Réka összetételű kisebb csapat utazott ki Dél-Afrikába, viszont a márciusi edzőtáborban már minden nemzetközi szinttel rendelkező, világversenyen induló szombathelyi dobóatléta ott lehet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.