EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Hódmezővásárhely

Testvérek voltunk, azok is maradunk!

Kárpátaljai magyarok egy csoportjának tagjai január 13-tól Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgárai lettek. Az ukrán törvények nem engedik, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot, a dél-alföldi város azonban ezzel a szimbolikus gesztussal kinyilvánította, hogy közösséget vállal a határon túli magyarokkal.

A kárpátaljaiak a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem posztgraduális mentálhigiénés képzésén vettek részt, dr. Grezsa Ferenc egyetemi docens vezetésével.


„Ezentúl Hódmezővásárhelyre nemcsak úgy fogunk tekinteni, mint egy pontra a térképen. Ez a pont egy szívvé alakult át” – fogalmazták meg a kárpátaljaiak köszönetükben

– Ez a program az egyetemen már 16 éve zajlik, és amikor Erdélyben elkezdtük, az első évfolyam tagjainak felvetettem, szeretnének-e Vásárhely tiszteletbeli polgárai lenni. Mindegyik azt mondta, igen, szívesen, hogy ezzel is kifejezze idetartozását, összetartozásunkat. Ez volt az első kárpátaljai programunk: Beregszászon, az ottani főiskolán két éven keresztül tanítottuk őket. Államvizsgát tettek, és magától értetődő volt, hogy az első kárpátaljai évfolyamunknak ezt a lehetőséget felajánlom, amivel nagy örömmel éltek. 31 fős az évfolyam, ebből 27-en készítették el a szakdolgozatukat, amit sikeresen megvédtek Budapesten. Majdnem mindenki el tudott jönni erre az ünnepségre, aminek az a jelentősége, hogy ilyen szimbolikus formában is kifejezzük, hogy összetartozunk, és egy egységes nemzetnek vagyunk a tagjai nemcsak polgárként, hanem szakemberként is – fogalmazott dr. Grezsa Ferenc.

Dr. Grezsa Ferenc egyetemi docens

Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgárainak száma a mostani csoporttal együtt több mint 20 ezer főre növekedett. A kárpátaljaiak nagy örömmel, meghatódva, olykor könnyeikkel küszködve hallgatták végig a beszédeket.


Az ünnepségre a 27 fős évfolyamból 23-an tudtak eljönni

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.