2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Nagykanizsa

Tizenötmilliárd forint Kanizsának

A Modern Városok Program két nagykanizsai nagyberuházására a kormány december 28-i határozatában 15 milliárd forintot biztosított. Erről számolt be évkezdő sajtótájékoztatóján Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Dénes Sándor polgármester.

Hangsúlyozták, a legszebb és egyben a legnagyobb kihívás Nagykanizsa számára az elmúlt két évben az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett Modern Városok Program (MVP) kanizsai beruházásainak előkészítése és megtervezése volt.


A korábbi évtizedekben sem az országban, sem pedig Nagykanizsán nem volt ehhez mérhető fejlesztési terv, amelynek megvalósulásával élhetőbbé, modernebbé, komfortosabbá válik a város polgárainak élete, összegzett Cseresnyés Péter, hozzátéve, hogy összességében mintegy 60-70 milliárd forintnyi beruházási érték kerül Nagykanizsára és közvetlen térségébe az MVP-nek köszönhetően. A beruházási boom első két állomása a versenyuszoda, valamint a sport- és rendezvénycsarnok, előbbire a kormány 6,2, utóbbira 8,8 milliárd forintot hagyott jóvá.

Ezek a fejlesztések az egészségmegőrzés, a verseny- és a tömegsport feltételeinek biztosítása mellett Nagykanizsa térségi központi szerepét is erősítik, szögezte le Dénes Sándor, hiszen Kanizsa nemcsak a munkahelyek, az intézmények szempontjából centruma ennek a térségnek, hanem a sportolás, a szabadidő eltöltése és a kulturális rendezvények terén is.


Cseresnyés Péter és Dénes Sándor a sajtótájékoztatón. Összességében mintegy 60-70 milliárd forintnyi beruházási érték kerül Nagykanizsára (Fotó: Gergely Szilárd)

A tervezett versenyuszodában nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas 50 méteres medence, egy 25 méteres bemelegítő- és tanmedence, valamint 700 fős nézőtér kap helyet. Az új létesítmény a meglévő uszoda mellett – a strandmedencék megtartásával – több mint 4500 négyzetméteres strandkert kialakításával épülhet fel, a legkorszerűbb technológiával. Az üzemeltetéshez szükséges hőenergia jelentős részét például hőszivattyúkkal nyerik ki.

A multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok a Teleki utca, Hevesi Sándor út, Táborhely és Munkás utca által határolt területen épül fel. A kétszintes, oldalszárnyas létesítmény háromezer fő befogadására lesz alkalmas, és megfelel az olimpiai elvárásoknak is. Koncertek és más rendezvények alkalmával a pályára burkolatot tesznek, a nézőtér pedig további kétezer fővel bővíthető mobil lelátók segítségével. A csarnok „alapfelszereltsége” egy mobil színpad, nemzetközi szintű fény- és hangtechnikával.

A két új létesítményt 2019-ben adják át a Modern Városok Program keretében.

Kapcsolódó Cikkek