EUR: 317,99 Ft
CHF: 280,78 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Érd

Több mint múzeum

Immár 35 éve működik a 170 éves érdi épületben a Magyar Földrajzi Múzeum mint a város egyetlen közgyűjteménye. A település központjában lévő műemlék épület története során már sokféle funkciót ellátott, volt fogadó, fiúiskola, még községháza is. Nem mindenki tudja azonban, hogy milyen érdekességek rejtőznek a belsejében.

A Magyar utazók, földrajzi felfedezők című kiállítás például mintegy 70 magyar utazó, földrajzi felfedező munkásságát, élményeit mutatja be, Benyovszky Móric madagaszkári tevékenységétől Germanus Gyula orientalista munkásságán át egészen Farkas Bertalan űrutazásáig. Az utazók által gyűjtött néprajzi tárgyak és preparátumok teszik igazán látványossá ezt a kiállítást – és aki még nem látott zsugorított emberfejet, annak is érdemes ellátogatni ide, jóllehet csupán másolatot szemlélhet meg…


A Kárpát-medence tudományos feltárói című kiállítás hazánk kutatástörténetét mutatja be, a 3276 expedíciós nap, Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva című tárlat pedig az intézményalapító Balázs Dénes munkásságát szemlélteti. A város történetéhez kínál sokak által nem ismert adalékokat – az őskortól egészen a XX. század közepéig – a helytörténeti kiállítás. A múzeum a kiállítások mellett rendszeresen tart fiatalok számára múzeumi órákat, kézműves foglalkozásokat, versenyeket, amelyeknek fontos része a tárgyak megismerése, a nagyobbaknál a csoportos vagy egyéni tevékenységen alapuló kutatómunka. A múzeum részletes múzeumpedagógiai programkínálatát a www.foldrajzimuzeum.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők.

A műemlék épület története során volt már fogadó, fiúiskola, még községháza is Fotó: Boros Sándor

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.