2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Miskolc

Történelmi csúcson a Miskolc Holding gazdálkodása

Csaknem duplájára nőtt a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt. vagyona az elmúlt hét évben: a 2010. évi 55 milliárd forintról 2017 végére 101 milliárd forintra gyarapodott – jelentette be Kiss János, Miskolc alpolgármestere múlt szerdán.

A városvezető megfogalmazása szerint történelmi csúcson van a Miskolc Holding gazdálkodása, amely nem a lakossági tarifák emelésével érte el a vagyongyarapodást.


Kiss János szerint tovább folytatódnak a beruházások a Miskolc Holding tagvállalatainál

A miskolciaknak az utóbbi években sem a vízért, sem a fűtésért nem kellett többet fizetniük, 2012 óta pedig a tömegközlekedésben használt jegyek és bérletek ára is változatlan. A holding és tagvállalatai csatlakoztak az országos rezsicsökkentési programhoz, amelynek révén 25 százalékkal mérséklődtek a közüzemi tarifák – ismertette Kiss János.

A vagyon jelentős növelése egyértelműen a cég felelős gazdálkodásának köszönhető – mutatott rá, megjegyezve: ezt a „politikát” a jövőben is követik.


Megújult járműparkkal biztosítják a tömegközlekedést

Elmondása szerint a 101 milliárd forintos vagyonra a holding úgy tett szert, hogy a megtermelt vállalati jövedelmet és az elnyert pályázati pénzeket 2010 óta beruházásokra, fejlesztésekre fordítja.

Ennek eredményeként kicserélődött a villamospark, valamint csaknem a teljes autóbuszflotta, a cég jelentős összeget költött a vízbázisok védelmére, fejlesztésére, a távhővezeték korszerűsítésére, az ipari park bővítésére, hogy a befektetők tudjanak hol letelepedni – sorolta az alpolgármester.

A miskolci távhőszolgáltató biomassza fűtőüzeme – Fotó: Facebook

Kitért arra, hogy míg a Miskolc Holding eredménytartaléka 2010-ben mínusz 346 millió forint volt, addig 2016-ra 6 milliárd 115 millió forintra duzzadt. Hangsúlyozta: ezt a pénzt a tulajdonos önkormányzat nem vette ki, ehelyett további beruházásokra, fejlesztésekre, Miskolc fenntartható gazdasági fejlődésére, a közmű- és energetikai szolgáltatás biztonságára fordíthatja. A cég ezt az utat járja a jövőben is – jelezte Kiss János.

Kapcsolódó Cikkek