2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Veszprém

Történetek színházról és életről

Színészként kezdte, majd mégis a betűk világában kötött ki. Blogírás közben érzi a legjobban magát, hiszen ott nincsenek szabályok. Urmai Gabriella most látta elérkezettnek az időt arra, hogy könyvet jelentessen meg. Kilépőkártya című könyvét a napokban mutatták be a Petőfi Színházban. A szerzővel Kellerné Egresi Zsuzsanna, a teátrum igazgatóhelyettese beszélgetett.

Az egykori színésznő szerzőként tért vissza a színházba (fotó: Szalai Csaba)

Urmai Gabriella kilenc évig volt a Veszprémi Petőfi Színház tagja – sokan így emlékeznek rá: Csontos Gabriella vagy Csonti. Most megjelent könyve kilenc novellát és egy kisregényt tartalmaz. Színházi munkásságára és a kilépőjére így emlékezett vissza:


– Nagyon boldog, gondtalan időszak volt az életemben, tologattam a felelősséget, és vártam, hogy elkezdődjön az életem. Aztán eljött a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy most kell lépnem – emlékezett vissza teátrumi  munkásságára és a kilépőjére. Történeteiben azonban vissza-visszatér a színházhoz.

A kötetben kilenc novella és egy kisregény kapott helyet
Fotó: Mészáros Diána

 

– Amikor elkezdtem írni a novellákat, nem tűnt fel, hogy ilyen sok színházi téma bukkan fel, csak amikor összeállt a könyv, akkor szembesültem vele. Soha nem akartam kikerülni a témát, hiszen a gyökereink meghatároznak minket. Sokat tanultam itt, sok mindent – főleg lelki dolgokat – kaptam, amiket nem tudok és nem akarok elengedni – tette hozzá az írónő.


Urmai Gabriella Petőfis éveit fotókkal is megidézték (fotó: Szalai Csaba)

 

A kötetben található kisregény egy életközépi válságát megélő negyvenes nő történetét meséli el. – Nagy filozófia nincs benne, ez inkább maga az élet – fogalmazott a szerző, aki felhívta közönsége figyelmét a jelenlét, a jelenben élés fontosságára. – A múlt fontos, sok erőt meríthetünk onnan, de nem szeretek ott élni. Jó dolog visszanézni, de mindig a jelen pillanatot kell megélni és tudni kell ott maradni.

A Petőfi Színház társulatában töltött éveket fotókkal is felelevenítő beszélgetést követően Urmai Gabriella dedikálta könyvét a megjelenteknek. A kötet már a veszprémi könyvesboltokból is beszerezhető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.