2018. október 20., szombat
Vendel

Életmód

Törzsi vezetők a cégek élén

Profimedia, Alamy

Van magyar munkahely, ahol bevezetik a törzsi vezetést, azt komolyan veszik, sőt valós tétje van – adta hírül a hrportal.hu. Egy elképzelés szerint piaci viszonyok között is létezik olyan, hogy törzsi vezetés, sőt működésével profitnövekedés és jobb hangulat érhető el. Alapjait Amerikában a cégvezetés mellett iskolákban, kórházakban alkalmazzák, míg Európában a törzsi vezetéssel próbálkozni kuriózumnak számít. Az természetes, hogy egy munkahelyen vannak kisebb csoportok, ezeket nevezik a szerzők törzseknek, lehet belőlük egy, kettő vagy sok, amelyeket fel lehet turbózni annak érdekében, hogy jobban működjön a szervezet. A „törzsfejlődés” öt szintjét különböztetik meg, amelyekben a törzsekre és a tagjaikra is a felfelé törekvés és a visszaesés jellemző. Törzsek természetesen ma is létrejönnek, a valahová tartozás vágya mozdítja elő kialakulásukat. Elsődlegesen nem a munka szempontjából szerveződnek, és nagyobb hatásuk lehet, mint egy csapatnak, egy egész vállalatnak vagy egy vezetőnek. A törzsek általában 20–150 főből állnak, minden emberi erőfeszítés alapkövei, és egy törzs bizonyos mértékben érti egy másik törzs nyelvét. A közös megegyezés alapja egy többszintű megállapodás a nyelv, a viselkedés, a kapcsolati struktúrák vonatkozásában. Ezek révén alakulhat ki egy jobb szervezet.


Kapcsolódó Cikkek

  • Mérgező is lehet a dísztök

    Mérgező is lehet a dísztök

    A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

  • A Pignon menü története

    A Pignon menü története

    A Thália Színházban a Legyen férfi, Monsieur Pignon! című előadás szereplői, Pindroch Csaba és Gubás Gabi tehetségüket a tűzhely mellett is bizonyíthatták, hiszen Ferencz Gábornak, a Sophie séfjének dolgoztak a keze alá.