2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Belföld

Tovább gyepálja egymást az ellenzék

– A választáson csak azok a szavazatok eredményezhetnek változást, amelyeket az MSZP–Párbeszéd nyitott szövetségre adnak le, minden más voks a jelenlegi kormánypártokat támogatja – mondta az MSZP hétvégi választmányi ülésén Karácsony Gergely, a Párbeszéd és a szocialisták közös miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j)
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

– Ahhoz képest, hogy egy hónapja még közös listát sem akart a szocialistákkal, igazán öles léptekkel halad. Nagyon rossz irányba – reagált szavaira Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. Úgy tűnik tehát, hogy hiába állapodtak meg Gyurcsányék az egyéni körzetekben a szocialistákkal, tovább folytatódik a cicaharc. Ennek jele lehet, hogy ismét Nyakó István lett az MSZP sajtófőnöke. Ő pár hónapja éppen egy Gréczyvel történt konfliktusa után távozott.

A DK ráadásul újabb frontot nyitott, és a Bokros Lajos-féle MoMával is összerúgta a port. Bokros a múlt héten közleményben fakadt ki azon, hogy Gyurcsányék kigolyózták őket az együttműködésből, miközben tavaly szeptemberben egy színpadon állva még a közös indulásról szónokoltak.– Furcsa, hogy Bokros Lajos arról írt, hogy a DK nem akart megállapodást. A valóság ezzel szemben az, hogy Bokros utasította vissza Gyurcsány ajánlatát – reagált Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

 

Bokros Lajos
Fotó: Mészáros Diána

Gréczy szerint a „DK álláspontját Pusztai Erzsébet hitelesíti egyértelműen, aki néhány napja mondott le a MoMa elnökségi tagságáról, és azt írta, hogy csak olyan pártra szabad szavazni, amelyik eléri az öt százalékot”.

– Zsolt, az én mondatom teljesen más összefüggésben született. Nem szép dolog az összefüggéseiből kiragadott mondatot bárminek a „hitelesítésére” felhasználni – írta a DK-s posztja alá Pusztai Erzsébet.

Galló Béla politológus a DK-val kapcsolatban úgy fogalmazott az M1-en: „A szocialista párt már Szili Katalin óta a DK elnökének tervét hagyja megvalósítani, ez a vezetői réteg sem képes megakadályozni, hogy apránként lebontsa az MSZP-t Gyurcsány Ferenc.”

Szeretném kifejezni együttérzésemet az ellenzéki szavazók iránt.

Oké, én könnyen beszélek, mert – kár lenne tagadni – tudom, hová húzom majd az ikszeimet április 8-án, azonban baloldali és liberális barátaimat kérdezgetve folyton csak azt a választ kapom, hogy a franc tudja.

Amit a magukat pökhendi és kirekesztő módon demokratikus ellenzéknek nevezett csoportosulások idestova nyolc éve művelnek, az innen nézve baromi szórakoztató. Ahogy mondani szokták, nekünk csak az a dolgunk, hogy nézzük ezt a vircsaftot, jókat röhögjünk, és közben tömjük magunkat pattogatott kukoricával, csakhogy már kezd fájni a hasunk a sok nevetéstől. A magyar politikai életnek igenis szüksége lenne épkézláb ellenzékre, amely valódi, értelmezhető, a megváltozott világhoz igazított alternatívát képes nyújtani a szavazóknak, és amely kihívást jelent a kormánypártoknak.

De könyörgöm: most megint úgy néz ki, hogy a választások után Gyurcsány Ferenc lesz a baloldal vezető alakja, ugyanis az elmúlt években annyit „férgelődött”, gáncsoskodott és manipulált a saját térfelén, hogy erre minden esélye megvan. Ne becsüljük le, ez politikai teljesítmény tőle, csak éppen az ő jelenléte újabb négy évre gátat szab majd a baloldal normalizálódásának.

Valakinek megint szólnia kellene a DK elnökének, amit annak idején az SZDSZ-es Horn Gábor is megtett a tévé kamerái előtt az ő szempontjukból elbukott vizitdíjas népszavazás után, 2008-ban, hogy menjen a p.csába. De erre sem Karácsony Gergely, sem Molnár Gyula, sem Szigetvári Viktor, sem Szél Bernadett nem veszi a fáradságot.

Majd akkor én. Feri, menj a p.csába!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek