EUR: 322,25 Ft
CHF: 282,47 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Belföld

Túrázókat csábítanak a hazai nemzeti parkok

Hortobágyi bagolynap, téli túra Jósvafőn, nógrádi Geo-túra, szarvasgombászat a Sebesi-völgyben – a hideg évszakban is változatos programokat kínálnak a Magyar Nemzeti Parkok. Magyarország legszebb vidékei a mostani hétvégén is számos túraajánlattal várják a természetkedvelőket.

Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolják az érdeklődőket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.


Szarvasgombát is kutathatnak az érdeklődők (képünk illusztráció)
MTI Fotó: Mészáros János

A Magyar Nemzeti Parkok vezetett túraajánlatai között az állatvilág, a földtani értékek és a hazai tájak szerelmesei egyaránt találnak kedvükre valót.

A madárbarátok több helyen is részt vehetnek madárgyűrűzésen, így Pilisszentiván határában a Jági-tónál, ahol a kihelyezett madáretetőknél ilyenkor hatalmas a sürgés-forgás, a Börzsönyben Királyréten, valamint a Hortobágyon, míg a Debreceni Nagyerdő területén szerezett terepmadarász túra fontos célja a ragadozómadarak fészkeinek felkutatása és regisztrálása lesz. A Hanságban a vadludak, a román határ menti Biharugrai-halastavaknál északi madárvendégeink meglesésére eredhetnek.


A földtani értékek iránt érdeklődők Jósvafőn a képződményei gazdagságáról, különleges tektonikai és hidrológiai viszonyairól ismert, fokozottan védett Vass Imre-barlang egy szakaszát is megtekinthetik. A Balaton-felvidéken, Lovasról geotúra indul az ősember festészete nyomában, ahol a 200–250 millió évvel ezelőtt hullámzó Tethys-tengeröböl világát is megismerhetik a programhoz csatlakozók.

MTI Fotó: Sóki Tamás

Akiket a téli táj szépsége vonz, választhatnak egy szakvezetett sétát a Szalajka-völgyben, bebarangolhatják a Tápió-vidék löszvölgyeit, vagy éppen túrázhatnak Mártély ártéri erdejében.

A vezetett túrákon a részvételhez előzetes regisztráció szükséges, a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozatról bővebb információ a magyarnemzetiparkok.hu/teliturak/ weboldalon található.

További cikkek:

Farkas nyomot találták a Börzsönyben

Minőségfejlesztési program indult a Bükkben

Megóvják a Bükköt

A nyaralóhajózás beindítását tervezi a kormány a Felső-Tiszán

A bükki földvárakat védik Észak-Magyarországon

Maratoni madarásztúrát szervez a Körös-Maros Nemzeti Park

Kapcsolódó Cikkek

  • Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Azzal, hogy megpróbálta hírbe hozni a miniszterelnököt, Demeter Márta a honvédelmi bizottság alelnöke bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra, ezért Németh Szilárd honvédelmi államtitkár felszólította az LMP-t: hívja vissza képviselőjét a bizottságból.

  • Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumnál mondott beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.