EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Külföld

Új otthon kapnak a több száz éves harangok

Húsz év hallgatás után utoljára szólalnak meg a harangok Szútorban. A felvidéki elhagyatott templom harangjait restaurálják, és új helyükön Gombaszögön lesznek fellelhetőek.

A  romos templomra és a harangok hűségére emlékeznek meg Szútorban utoljára január 21-én egy rendhagyó istentisztelet keretein belül, mielőtt elszállítják új otthonukba a templom fosztogatók martalékává vált 200 éves harangokat.


Ezt követően a gombaszögi csapat alpinistái leengedik a torony két harangját, majd felújítás céljából elszállítják őket. A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit, aki tanúja szeretne lenni ennek az értékmentő kezdeményezésnek – írja a felvidék.ma.

Fotó: Gombaszögi Nyári Tábor, facebook

A harangok tehát új otthonra lelnek, ahol ismét szólhatnak méghozzá a gombaszögi tárborban, ahová nyaranta a legnagyobb felvidéki magyar ifjúsági rendezvény révén több ezer fiatal látogat el.

A nagyközönség a harangokat 2018. július 17-én láthatja újra Gombaszögön, ahol a tábor nyitónapján újraszentelik azokat a pálos monostorrom közvetlen közelében felállításra kerülő haranglábon – olvasható a felvidék.ma oldalán.

Fotó: Orosz Örs, facebook

Kapcsolódó Cikkek

  • Brutális hőség tombol Nyugat-Ausztráliában

    Brutális hőség tombol Nyugat-Ausztráliában

    Nyugat-Ausztráliában már a harmadik napja negyven Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, miközben a térség legnépesebb települése és fővárosa, Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek – közölték vasárnap a hatóságok.

  • Folytatódhatnak a Macron nyugdíjreformja elleni tüntetések

    Folytatódhatnak a Macron nyugdíjreformja elleni tüntetések

    A vasúti és a városi tömegközlekedést Franciaországban kilencedik napja lebénító sztrájk akár karácsonyig is folytatódhat a szakszervezetek pénteki tájékoztatása szerint, annak ellenére, hogy a kormány jövő hétre ismét párbeszédre hívta a nyugdíjreform ellen tiltakozó csoportokat.