2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Tatabánya

Újváros rendelőt kap

Több mint 300 négyzetméteres orvosi rendelő épül – európai uniós támogatással – Újvárosban, a Záray Márta emlékpark mellett, a Köztársaság útja 30–32. előtti területen.

A munkaterületet már át is adta az önkormányzat a kivitelezőnek, így hamarosan elkezdődhet az építkezés. Az összesen közel 120 millió forintból megvalósuló beruházás részleteiről Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő és Molnár Tamás, a városrész képviselője számolt be a helyszínen.


– Tatabánya önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy az egészségügyi alapellátás igénybevevői körében megvalósuljon a „családbarát város” minőségéhez rendelt szolgáltatás – fogalmazott Schmidt Csaba. – Ennek érdekében a jelenlegi ellátási rendszer színvonalfejlesztése szükséges, mind a házi felnőtt- és gyermekorvosi praxisok, mind a védőnői szolgálatok terén. Az átalakítások, fejlesztések fontosságát az is alátámasztja, hogy ezen területek szolgálnak az egészségügyi állapotfelmérések, szűrővizsgálatok helyszínéül, melyek szerepe nélkülözhetetlen a lakossági prevencióban, az egészségügyi állapot javításában. További cél az épületek akadálymentes megközelítésének biztosítása, energiatakarékos működtetése.

E célok eléréséhez nyújtott nagy segítséget egy európai uniós pályázat, amelyen keresztül 240 millió forintos támogatáshoz jutott az önkormányzat. Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Tatabányán – I. ütem című projekt adott lehetőséget a Gál István lakótelepen található felnőttorvosi rendelők felújítására és a felsőgallai gyermekorvosi rendelő elköltöztetésére, modernizálására. Szintén e projekt keretében épül meg az új rendelő Újvárosban. Elkészültekor ide költözik át a jelenleg a Köztársaság útja 3. szám alatt működő két felnőtt-háziorvosi rendelő, melyek jelenlegi épületének leromlott állapotára már a felújítás sem jelentene megoldást. Ugyancsak az új épületben, de a rendelésre érkező betegektől elkülönítve kap helyet a Kodály téren működő két védőnői szolgálat, amelyek egyike sem felel már meg az ÁNTSZ előírásainak.


– A fejlesztés megtervezésekor kikérte az önkormányzat a háziorvosok és a védőnők véleményét, folyamatosan egyeztettek arról, hogy mik a jelenlegi problémáik, mire lenne szükségük, speciálisan az adott szolgálat igényeit vették figyelembe – emelte ki a beruházás kapcsán Molnár Tamás. – Mindkét épületblokkot a meglévő járdán át akadálymentesen, fedett belépőn lehet majd megközelíteni. Tágas és világos betegváróból nyílnak majd a helyiségek, a védőnői résznek saját játszótéri kapcsolata is lesz, megkönnyítve a tanácsadásra kisgyermekkel érkező családok számára a várakozást.

Az új orvosi rendelő közelében 14 parkolót, köztük egy akadálymenteset és egy mentőbeállót is kialakítanak. Az építkezés a tervek szerint a nyár végére fejeződhet be.

Kapcsolódó Cikkek