2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Szolnok

Változások minden fronton

Számos jogszabály megváltozott ettől az évtől, amelyekről mindenkinek érdemes tudni. A Lokál Extra most csokorba szedte a legfontosabb tudnivalókat.

Nem maradt el például az áfacsökkentés, az idén mindjárt három területen mérsékelték a terheket: a legdrasztikusabb mértékben, 27-ről 5 százalékra a halak forgalmi adója csökkent, de az internetszolgáltatásé 18-ról esett ugyanerre a szintre, az éttermi szolgáltatások áfája pedig szintén ilyen mértékben változott.


Olcsóbb lehet a hal is

Ezzel párhuzamosan nem maradt el a bérek emelése, hiszen a minimálbér és a garantált szakmunkás-bérminimum összege is emelkedett. Előbbi bruttó 127 500-ról 138 ezer forintra változott, míg utóbbi 161 ezerről 181 500 forintra nőtt ettől az évtől. Ezekhez pedig járulékcsökkentés is társult. A fizetések mellett a nyugdíjak összege is emelkedett, mégpedig 3,8 százalékkal.

A cafeteria új eleme a diákhiteleseknek segít, hiszen a munkáltató mostantól adómentesen támogathatja ilyen formában alkalmazottját a törlesztőrészlet kiegyenlítésében, maximum 27 600 forintig. A közlekedők számára jelent jó hírt, hogy a hatóságok ezentúl elnézőbbek lesznek azokkal, akik tévedésből érvényes matrica nélkül hajtanak fel egy díjköteles útszakaszra. A módosítás szerint az érintett autósnak egy órája van arra, hogy megvásárolja matricáját.

Jobb szigetelés kell ezentúl a házaknak

Aki házépítést tervez, az viszont szigorúbb szabályokra készüljön: mindez azt jelenti, hogy az eddigiekhez képest a falaknak, a födémeknek és a nyílászáróknak 40 százalékkal energiatakarékosabbaknak kell lenniük. El lehet felejteni a kétrétegű ablakokat is, ugyanis 2018-tól a háromrétegű lett az előírás, a házfelújításnál pedig a jelenleginél öt centiméterrel vastagabb szigetelés szükséges.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.