EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szolnok

Változások minden fronton

Számos jogszabály megváltozott ettől az évtől, amelyekről mindenkinek érdemes tudni. A Lokál Extra most csokorba szedte a legfontosabb tudnivalókat.

Nem maradt el például az áfacsökkentés, az idén mindjárt három területen mérsékelték a terheket: a legdrasztikusabb mértékben, 27-ről 5 százalékra a halak forgalmi adója csökkent, de az internetszolgáltatásé 18-ról esett ugyanerre a szintre, az éttermi szolgáltatások áfája pedig szintén ilyen mértékben változott.


Olcsóbb lehet a hal is

Ezzel párhuzamosan nem maradt el a bérek emelése, hiszen a minimálbér és a garantált szakmunkás-bérminimum összege is emelkedett. Előbbi bruttó 127 500-ról 138 ezer forintra változott, míg utóbbi 161 ezerről 181 500 forintra nőtt ettől az évtől. Ezekhez pedig járulékcsökkentés is társult. A fizetések mellett a nyugdíjak összege is emelkedett, mégpedig 3,8 százalékkal.

A cafeteria új eleme a diákhiteleseknek segít, hiszen a munkáltató mostantól adómentesen támogathatja ilyen formában alkalmazottját a törlesztőrészlet kiegyenlítésében, maximum 27 600 forintig. A közlekedők számára jelent jó hírt, hogy a hatóságok ezentúl elnézőbbek lesznek azokkal, akik tévedésből érvényes matrica nélkül hajtanak fel egy díjköteles útszakaszra. A módosítás szerint az érintett autósnak egy órája van arra, hogy megvásárolja matricáját.

Jobb szigetelés kell ezentúl a házaknak

Aki házépítést tervez, az viszont szigorúbb szabályokra készüljön: mindez azt jelenti, hogy az eddigiekhez képest a falaknak, a födémeknek és a nyílászáróknak 40 százalékkal energiatakarékosabbaknak kell lenniük. El lehet felejteni a kétrétegű ablakokat is, ugyanis 2018-tól a háromrétegű lett az előírás, a házfelújításnál pedig a jelenleginél öt centiméterrel vastagabb szigetelés szükséges.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.