2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb Eger

Változó szemlélet: minőségi ételeket a menzákra!

A kormány kiemelt feladatának tekinti a gyermekek egészséges táplálkozását, ugyanakkor 2010-hez képest háromszorosára emelte a diákok ingyenes étkezésére fordított összeget – jelentette ki Nyitrai Zsolt Felsőtárkányban, egy közétkeztetéssel foglalkozó fórumon.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Felsőtárkány országgyűlési képviselője köszönetet mondott a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének, amiért országjárásuk egyik állomásaként ellátogattak Felsőtárkányba. Az Eger Sikeréért Egyesülettel közösen megrendezett kerekasztal-beszélgetés – amelynek témája az egészséges és minőségi közétkeztetés – jelentős mértékben hozzájárul a legfiatalabb korosztály helyes életmódjának kialakításához.


Mint hangsúlyozta, a kormány kiemelt feladatnak tekinti a gyermekek egészséges táplálkozásának elősegítését. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni azt is, hogy Magyarországon ma egymillió bölcsődés, óvodás és diák részesül közétkeztetésben, közülük 500 ezren ingyen jutnak ételhez, ami 79 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek. Hozzátette: ez az összeg 2010-hez képest háromszoros növekedést jelent!

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a mindennapos testnevelés bevezetésével, valamint azzal, hogy az egészségtelen termékekre adót róttak ki, és kitiltották azokat az iskolai büfékből, szintén sokat tettek a diákok érdekében.


Nyitrai Zsolt és Buday Péter kóstolót adtak a gyerekeknek a finom és egészséges ételből

 

A képviselő szólt arról a pályázatról – Menő menzák az iskolákban –, amelynek végül 314 nyertese lett: a menzák korszerű eszközöket kaptak, de létesíthettek akár tankonyhát is. – Egyre több a verseny az iskolák között, érzékelhető, hogy a mindennapi gondolkodásunk is jó irányba változik, célunk, hogy minél több finom és egészséges étel kerüljön az asztalra – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt fontosnak tartotta kiemelni, hogy Alaptörvényünk garantálja hazánkban a GMO-mentességet, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi lesz a génmanipulált élelmiszerek esetleges elterjedésének következménye.

Juhász Attila Simon, a település polgármestere arról beszélt, hogy a térségben és a megyében milyen lehetőség van a helyi termelők terményeinek felhasználására a közétkeztetésben. A jó példák felsorolása kapcsán azt is elmondta, hogy ezt a lehetőséget a jövőben jobban ki kell használni.

Az eseményen a témához hozzászólt Buday Péter ismert mesterszakács, Heizler Norbert, a CÖF országos koordinátora, valamint Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke, aki arról is beszélt, hogy az országjárás tapasztalatait összegyűjtve egy kötetet adnak ki a korszerű közétkeztetés témakörében. A kerekasztal-beszélgetést követően a diákok és tanárok közösen kóstolhatták meg a bemutatott szemlélet jegyében készült ételeket, majd megismerkedhettek a Nyitrai Zsolt és Buday Péter által a helyszínen elkészített almás-epres fagylaltkülönlegességgel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.