2019. január 21., hétfő
Ágnes

Extra

Vámpírhisztéria közben mentettek életet a magyarok Afrikában

Vámpírhisztéria nehezítette a magyar orvoscsoport munkáját Afrikában. Az elképesztő babona miatt Malawiban többeket meggyilkoltak már a vámpírvadászok, de a magyaroknak szerencsére nem esett baja.  Sőt!  Huszonöt betegen segítettek, és volt olyan kilencéves kislány, aki a gerincműtét után újra tudta mozgatni a végtagjait, míg más gyereknek koponyaműtéttel mentették meg az életét.  – Már a kiutazás előtt értesültünk a vámpírhisztériáról, ezért nem ért minket váratlanul. Próbáltunk nem erre koncentrálni, én például sosem voltam még külföldön azért, hogy segíthessek, ezért gyermeki lelkesedéssel vártam, hogy végre Afrikába utazzunk a magyar orvoscsoporttal. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű a helyzetünk, ezért mindenből, például gyógyszerekből is többet vittünk – kezdte lapunknak a 41 éves dr. Kelemen József aneszteziológus, aki a Magyar Afrika Társaság segítségével több magyar orvossal együtt utazott Malawiba tavaly novemberben.

A szakemberek két hetet töltöttek kint és ezalatt 25 sikeres műtétet hajtottak végre. Voltak kisebb beavatkozások, de koponyaműtétekkel és egy gerincműtéttel több kisgyermek életét is megmentették. Volt olyan 9 éves lebénult kicsi, aki a műtét után végre újra elkezdte mozgatni a végtagjait. Sajnos a vámpírhisztéria a magyar szakemberek helyzetét is megnehezítette. Tavaly októberben derült ki, hogy száznegyven embert tartóztattak le Malawiban a „vámpírgyilkosságokkal” összefüggésben. Hihetetlennek tűnik, de a babonás helyiek bárkire rásütik, hogy vérszívó és képesek emiatt ölni is. Volt, akit felgyújtottak, mást pedig megköveztek. Lexon Kachama rendőr-főfelügyelő akkor azt mondta, hogy a helyzet kicsúszott az ellenőrzésük alól. Felhívta a figyelmet arra is, hogy tolvajok és rablók kihasználják ezt a hisztériát, illegális útakadályokat emelnek éjszaka, hogy „embereket zaklassanak”. Az MTI korábbi tájékoztatása szerint az erőszakhullámnak nemcsak halálos áldozatai vannak a délkelet-afrikai országban: vannak, akiknek az otthonát pusztították el a „vámpírvadász” tömegek, miután lábra kapott a pletyka, hogy „vérszívókat” oltalmaztak. Az ENSZ és az amerikai nagykövetség is számos körzetet veszélyesnek minősített az elburjánzó erőszak miatt. Szerencsére a magyar orvosoknak nem esett bajuk, de ők is érzékelték, hogy nagy a baj. Sokan ugyanis nem szívesen adnak vért, sőt a vérgyűjtő munkatársak is félnek. Afrikában buszokkal járják a falvakat, ilyen helyzetben pedig kész öngyilkosság lenne vért kérni. Elképzelni is nehéz, milyen mérteket ölt ez a babona, volt olyan, hogy valaki epilepsziás rohamot kapott az utcán, az emberek pedig ahelyett, hogy segítettek volna, egyszerűen megkövezték.
– Hallottunk erről a hírekben. Többen azt gondolták, hogy megszállta valami. Érdekes az is, hogy állnak ehhez az egész témához. A kórházban például egy helyi asszisztensnő volt a segítségünkre, kérdeztem tőle, hogy mit gondol erről a vámpírhisztériáról. Erre azt mondta, hogy csak lehet benne valami, mert túl sokan beszélik. Láthatóan ez annyira mélyen gyökerezik, hogy még egy viszonylag tanult emberre is hatással van. Remélem, sikerül erre a borzalomra megoldást találni és nem hal meg több ártatlan ember – tette hozzá József, aki nagyon büszke arra, hogy a magyarok segíteni tudtak a betegeken és alig várja, hogy részese legyen egy újabb kiküldetésnek. Ha minden jól megy, pár hónap múlva visszatérhetnek Afrikába, hogy még több rászorulón segítsenek.


Többen meghaltak az elképesztő vámpírhisztéria miatt Malawiban illusztráció: Profimedia, Alamy

József szeretne visszamenni Afrikába

József örült, hogy a magyar orvoscsoport többi tagjával együtt tudott segíteni

A magyarok több koponyaműtétet is elvégeztek

A magyarok több koponyaműtétet is elvégeztek

Dr. Kelemen József aneszteziológus

Kapcsolódó Cikkek