EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Belföld

Vanessza és Krisztofer: Barátságot kötöttek a kómából visszatért fiatalok

Már egyedül sétál a gyógytornászhoz Burkus Vanessza, a bulgáriai balesete után kómából felébredt szegedi lány, aki életre szóló barátságot kötött Krisztoferrel, a várpalotai hintabalesetben megsérült fiúval.

Tavaly júliusban egy ország szorított a Bulgáriában balesetet szenvedett, kómában fekvő lány felépüléséért. Burkus Vanessza Burgaszban az idegenvezetőként dolgozó barátját látogatta meg. Épp az ő kocsijában ült, amikor egy részeg sofőr beléjük rohant. A fiatal lányt életveszélyes állapotban szállították kórházba. Szülei azonnal odautaztak, és megdöbbentek, milyen elképesztően rossz higiénés körülmények között feküdt a lányuk. Tudták, hogy ott nem maradhat, mert akkor a biztos halál vár rá. Heteken át valóságos harcot kellett vívniuk a burgaszi kórházzal, hogy hazahozhassák Vanesszát. Végül sikerült, a válságos állapotban lévő lányt előbb Szegeden megoperálták, onnan Budakeszire, az Országos Rehabilitációs Intézetbe került. Most már otthon lábadozik.


 

– Jól vagyok, szilveszterkor a barátaimmal buliztam – újságolta a Lokálnak Vanessza. – Ők a baleset után sem hagytak magamra, mindig figyelnek rá, hogy ne legyek egyedül. Korábban óvónő szerettem volna lenni, most abban reménykedem, hogy talán jövőre felvételizhetek az egyetemre. Nem titok, a memóriámmal nap mint nap harcot vívok, de egyre több emlékem tér vissza. Eleinte én voltam a múlt nélküli ember, újra kellett tanulnom járni, enni, beszélni. Még a barátaimat sem ismertem meg, az édesapám mondta el, hogy ki kicsoda.

 

Vanessza Budakeszin együtt lábadozott Máthé Krisztoferrel, aki tavaly szeptember 2-án Várpalotán esett ki a hintából, és súlyos fejsérülése miatt ő is hetekig kómában feküdt. A lány többször meglátogatta betegágyánál a fiút, gyorsan összebarátkoztak. Bár Krisztofert még Budakeszin kezelik, Vanessza és a fiú édesanyja telefonon tartja a kapcsolatot.


 

– Karácsonykor és szilveszterkor az egész család bent volt Krisztofernél. Bár az állapota rohamosan javul, még képtelen járni, beszélni, a kérdéseinkre csak bólogatással felel – mondta a Lokálnak a fiú édesapja. – A mozgását egyelőre gyógytornász segíti, de nem vagyunk türelmetlenek, hiszen ez is óriási előrelépés ahhoz képest, hogy ősszel lemondtak róla az orvosok. Az édesanyja mindennap a betegágya mellett ül, roppant terhet jelent nekünk az állandó utazás. Nagyon szűkösen élünk, és még hosszú az út van a fiunk teljes felépülésig.

Kapcsolódó Cikkek