EUR: 319,49 Ft
CHF: 282,18 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Sopron

Varga Gábor 2018-ban sem áll meg

Nem számított az elismerésre, de rendkívül megtisztelőnek tartja. Többek között erről is beszélt lapunknak Varga Gábor soproni jazz-zongorista, aki nemrég vehetett át Sopronért Emlékérmet.

– Milyen érzésekkel fogadta a város elismerését?
– Az első dolog, amit éreztem, a meglepettség volt. Véleményem szerint a díjak és elismerések egy alkotó ember számára mindig csak következmények. Egyáltalán nem számítottam rá, hiszen nem is ambicionáltam magamat ilyen tekintetben. Szerencsés élethelyzetemnek és körülményeimnek hála megengedhettem és remélem, a jövőben is megengedhetem magamnak, hogy a zenével kapcsolatban kizárólag a belülről jövő késztetésnek kelljen megfelelnem.


Varga Gábor világéletében a profizmusra törekedett
Fotó: Gosztom Gergő

– Mit jelent a zene önnek?
– Az önkifejezés, önmegvalósítás és a végtelen kihívások kiapadhatatlan forrása. Egy-egy új zenei gondolat vagy projekt megszületésekor nem éreztem soha nyomást vagy célorientáltságot, sem anyagi, sem erkölcsi értelemben. Nekem kizárólag a zenei kíváncsiságom és e végtelen világnak a megismerése fontos. Ahogy az a díjátadókor is elhangzott, a díjat elsősorban az évek óta általam kezdeményezett és megrendezett karácsonyi koncert lebonyolításáért kaptam.  Megtisztelő, hogy az oly hálás és lelkes közönségünkön kívül a város vezetői is értéket látnak e számomra oly kedves koncert létrehozásában.
– Milyen évet zárt?
– Évről évre sűrűbb a naptáram. Áldásos időszakot élek, zenei indíttatásomat több formában is kamatoztathattam. Triómmal idén egy Rhodes billentyűs hangszerrel rögzítettünk egy különleges albumot, amely hangzásából adódóan a jazz és a pop-rock határán billeg, Old School Mission címmel. Alkotói karrierem egyik mérföldkövének tekintem, hogy a Pro Kultúra vezetőjének, Pataki Andrásnak megkeresésére Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámája előadás-sorozatának lehetek a közreműködője improvizatív zongorajátékkal, így aktív szereplőként veszek részt az előadásokon. Továbbá a saját projektjeimen kívül, a korábbi évekhez hasonlóan, számos más formációba hívtak felvételre, illetve zenélni, zongoristaként.

Varga Gábor idén is szeretne új lemezt készíteni
Fotó: VG

– Mik a jövőbeni tervek? Új lemez, új formáció?
– Koncertek tekintetében megpróbálok eleget tenni a felkéréseknek. Sopron olvasatában a 2018-as év két legfontosabb projektje természetesen a hetedik karácsonyi koncert, illetve a 2017-ben első alakommal megrendezésre került egyhetes, zongoristákat bemutató koncertsorozat újbóli megszervezése, immáron a Pro Kultúra által újonnan beszerzett kiváló Yamaha zongora használatával. Felvételek kapcsán szeretném elkészíteni a következő klasszikus jazztriósorlemezt, visszatérve az általam kedvelt zenei világhoz, amelyet leginkább a cool jazz, up jazz albumok folytatásaként tudnék jellemezni. Az év második felében szándékaim szerint szeretném a következő szólóalbumomat rögzíteni, nem kizárt, hogy egyben dupla album is lenne, hiszen szóló zongoristaként egyre több színpadi felkérést kapok, így egyre több rögzítésre érdemes gondolat marad bennem.


Varga Gábor jazz-zongorista lemezei világszerte népszerűek.

 

Idén Varga Gábor is kiérdemelte a Sopronért Emlékérmet.

Varga Gábor koncertjei igen népszerűek
Fotó: VG

Kapcsolódó Cikkek