EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,53 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Varga Mihály: Több tényező együttes eredményének köszönhető az építőipar növekedése

A támogatások kifizetésének felgyorsítása, az állami beruházások elindulása, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfa-kedvezmény együttesen eredményezték az építőipar 30 százalékos éves növekedését tavaly novemberben – kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legújabb statisztikai adatokat hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A KSH legfrissebb közlése szerint tavaly novemberben az építőipari termelés 30,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésének volumene 29,1, az egyéb építményeké 33,9 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése novemberben 1,4 százalékkal csökkent. Az első tizenegy hónapban az építőipar teljesítménye 28,7 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.


A miniszter elmondta, hogy a hazai és az uniós források felhasználása jelentősen megnövelte a beruházási arányt. Emellett 2016-tól indult a csok, aminek köszönhetően folyamatos felfutással nőtt jelentősen a lakásépítési engedélyek kiadása és a megépült lakások száma. A csok támogatási rendszerével párhuzamosan az adókedvezmény is segítette a lakásépítések számának növekedését.

Arról még nincs végleges adat, hogy tavaly hány lakás épült, de Varga Mihály azzal számol, hogy a 2016-os 7000-8000-es mértékhez képest a növekedés jelentős volt, amely 2018-ban is folytatódik. Tavaly novemberben az előző évhez képest 110 százalékkal volt több megkötött szerződése az ágazatnak, amely jól mutatja, hogy az építőiparban van még lendület, növekedési potenciál – tette hozzá.


A miniszter emlékeztetett, hogy a kormányzat 2017 novemberében kezdeményezte egy építőipari csúcstalálkozó létrehozását, amelyen megállapodtak abban, hogy az ágazat további fejlődése és a bruttó hazai termékben (GDP) képviselt arányának növelése érdekében olyan fejlesztéseket, pályázatokat indítanak el, amelyek jelentősen segítik az ágazat tartós növekedését. Ennek megfelelően a kormányzat 20 milliárd forintos építőipari eszközbeszerzési programot indít, amely nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem a kis- és közepes vállalkozásoknak segít abban, hogy az ágazatban jelentkező munkaerőhiányt gépesítéssel, technológiai eszközök beszerzésével oldják meg – fűzte hozzá.

Kapcsolódó Cikkek