EUR: 318,72 Ft
CHF: 281,19 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Székesfehérvár

Városi kézben a legendás mozi

2018 januárjától a helyi önkormányzat egyik cége vette át a Fejér Megyei Művelődési Központtól a Barátság klubmozit működtetésre. A legendás intézmény, amely a rendszerváltás előtt is fontos szerepet játszott, a kritikus értelmiség egyik gyülekezőhelye volt, 1986 óta várja látogatóit.

A székesfehérvári közgyűlés 2017. december 1-jei ülésén döntött arról, hogy egyik cége, a Fehérvári Programszervező Kft. veszi át a kulturális életében fontos szerepet betöltő art mozi üzemeltetési feladatait. Amint a közgyűlésen is elhangzott: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság – mint addigi működtető – kereste meg az önkormányzatot azzal a kéréssel, hogy vegye át a mozit.


2017-ben 256 filmet – 100 magyar és 156 külföldi alkotást – vetítettek a Barátság Moziban, és összesen 17651 nézőjük volt Fotó: Barátság Mozi, Igari Balázs

Cser-Palkovics András polgármester elmondta: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza fenntartása az államtól az önkormányzathoz kerüljön, ez azonban nem egyszerű folyamat, ezért arra jutottak, hogy érdemes a mozit minél gyorsabban átvenni és a működését biztosítani. Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője a bejelentéskor elmondta: 2017-ben 256 filmet – 100 magyar és 156 külföldi alkotást – vetítettek, és összesen 17651 nézőjük volt. Az intézmény 2014-ben az Emmi artmozi-hálózat támogatásáról szóló pályázatának és a város támogatásának köszönhetően több mint 17 millió forintos technikai beruházással újult meg, szeptemberben avatták fel a megújult vetítőtermet és géptermet, valamint a mozi előterét: a digitalizálással többszörösére nőtt a nézettség. 2016-ban megújult a hangtechnika, a mozi új vetítővászonnal gazdagodott, és javult a 3D-hatás is. 2017-ben az NKA Filmművészet Kollégiuma által az art mozik fejlesztésére kiírt pályázaton nyert pénzt a mozi projektorára és szerverére vonatkozó gyártói garancia meghosszabbításának kiterjesztésére használta fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.