2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Székesfehérvár

Városi kézben a legendás mozi

2018 januárjától a helyi önkormányzat egyik cége vette át a Fejér Megyei Művelődési Központtól a Barátság klubmozit működtetésre. A legendás intézmény, amely a rendszerváltás előtt is fontos szerepet játszott, a kritikus értelmiség egyik gyülekezőhelye volt, 1986 óta várja látogatóit.

A székesfehérvári közgyűlés 2017. december 1-jei ülésén döntött arról, hogy egyik cége, a Fehérvári Programszervező Kft. veszi át a kulturális életében fontos szerepet betöltő art mozi üzemeltetési feladatait. Amint a közgyűlésen is elhangzott: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság – mint addigi működtető – kereste meg az önkormányzatot azzal a kéréssel, hogy vegye át a mozit.


2017-ben 256 filmet – 100 magyar és 156 külföldi alkotást – vetítettek a Barátság Moziban, és összesen 17651 nézőjük volt Fotó: Barátság Mozi, Igari Balázs

Cser-Palkovics András polgármester elmondta: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza fenntartása az államtól az önkormányzathoz kerüljön, ez azonban nem egyszerű folyamat, ezért arra jutottak, hogy érdemes a mozit minél gyorsabban átvenni és a működését biztosítani. Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője a bejelentéskor elmondta: 2017-ben 256 filmet – 100 magyar és 156 külföldi alkotást – vetítettek, és összesen 17651 nézőjük volt. Az intézmény 2014-ben az Emmi artmozi-hálózat támogatásáról szóló pályázatának és a város támogatásának köszönhetően több mint 17 millió forintos technikai beruházással újult meg, szeptemberben avatták fel a megújult vetítőtermet és géptermet, valamint a mozi előterét: a digitalizálással többszörösére nőtt a nézettség. 2016-ban megújult a hangtechnika, a mozi új vetítővászonnal gazdagodott, és javult a 3D-hatás is. 2017-ben az NKA Filmművészet Kollégiuma által az art mozik fejlesztésére kiírt pályázaton nyert pénzt a mozi projektorára és szerverére vonatkozó gyártói garancia meghosszabbításának kiterjesztésére használta fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.