2019. október 15., kedd
Teréz

Belföld

Vigyázat! Az influenza növeli a szívroham kockázatát

Az influenza növeli a szívroham kockázatát az idős embereknél egy új kanadai kutatás szerint.

“Azt találtuk, hogy egy héttel az influenza diagnózisa után hatszor akkora a szívroham valószínűsége, mint egy évvel a betegség előtt vagy után. Meglepő volt, hogy más légzőszervi vírusok is növelik a veszélyt” – mondta Jeff Kwong, a New England Journal of Medicine aktuális számában megjelent tanulmány vezető szerzője, a torontói Közegészségügyi Intézet tudósa.


Szívroham kockázatát fokozó hatása leginkább az influenzavírusnak van, de a szintén légúti panaszokat okozó RSV-, adeno- és náthavírusok is növelték valamennyire a veszélyt a tudós szerint.

A kutatók laborlelettel igazoltan influenzával fertőzött mintegy 20 ezer felnőtt esetét vizsgálták meg, akik 2009 és 2014 között betegedtek meg. A páciensek közül 332-en kerültek kórházba szívrohammal az influenza előtti vagy utáni egy éven belül.


Az utóbbiak közöl húsz betegnek volt szívrohama az influenzadiagnózis utáni egy héten belül.

Kwong hozzátette, hogy nagyjából 75 százalékuk 65 éves vagy annál idősebb volt, 25 százalékuknak már volt szívrohama. A páciensek mintegy harmada halt meg.

Kwong azt is elmondta, hogy a szívrohamot szenvedettek 31 százaléka nem volt beoltva szezonális influenza ellen, bár megjegyezte, hogy az influenza elleni védőoltás nem százszázalékos hatékonyságú, “vannak, akik a vakcina ellenére is megbetegszenek, ám ez nem jelenti azt, hogy ne érné meg beoltatni magunkat”.

A 65 évnél idősebbeknek különösen tanácsos az oltás, mert könnyebben alakulnak ki nálunk szövődmények.

Az influenza a szívkoszorúerek duzzanatát vagy gyulladását idézheti elő, ettől leválhat az érfalak lerakódása és az ér elzáródhat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kormánypárti sikerek Budapesten

  Kormánypárti sikerek Budapesten

  A nyolcadik önkormányzati választáson a 23 fővárosi kerület közül tizennégyben ellenzéki, hétben kormánypárti  kettőben pedig a kormánypártok által támogatott független polgármesterjelölt nyert.

 • Holnaptól már nem lesz a Fidesz tagja Borkai Zsolt

  Holnaptól már nem lesz a Fidesz tagja Borkai Zsolt

  A külföldön tartózkodó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert.

 • Elgázolt egy embert a vonat Nyírbogdánynál

  Elgázolt egy embert a vonat Nyírbogdánynál

  Elgázolt egy embert a Záhonyból Ceglédre tartó vonat Nyírbogdánynál, emiatt 10-15 perccel nőhet a menetidő Nyíregyháza és Záhony között – írta a Mávinform hétfő kora este a honlapján.