EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Nagykanizsa

Vigyázzunk a tűzzel!

Nagy veszélyt jelent a tűzhelyen felejtett étel, s ugyanígy tüzet okozhat például az ágyban dohányzás is. Erre hívja fel a figyelmet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt hónapok beavatkozásai alapján.

– Megannyi alkalommal kellett beavatkozniuk a megye tűzoltóinak olyan eseteknél, amikor tűzhelyen vagy sütőben felejtettek ételt a lakók – mondja Cseresznyés Dániel szóvivő. – Sok példát tudok arra, amikor a felelőtlen ingatlantulajdonos elment otthonról vagy lefeküdt aludni, azonban az elkészítésre szánt ételt továbbra is a tűz fölött hagyta, ami füstölni kezdett, égett, és sok esetben csak a szerencsének volt köszönhető, hogy a konyhában található berendezési tárgyakra nem terjedtek át a lángok.


A tűzhelyen felejtett étel tragédiához is vezethet (Fotó: ZMKI)

A szóvivő leszögezi, az esetek mindegyikében emberi gondatlanság állt a háttérben. és csak a gyors tűzoltói beavatkozásoknak, valamint a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia a gondatlanságokból. Az esetek nagy részben középmagas épületekben keletkeznek, ahol a füst, a tűz a többi lakóban is nagy riadalmat kelt. A tűzoltók ezekben az esetekben a zárt lakásba is behatolnak, hogy minél előbb meg tudják fékezni a lángokat és azok ne okozzanak kárt a szomszédos lakásokban.

A társasházi tűzesetek kimondottan veszélyesek, hiszen a lángok pillanatok alatt átterjedhetnek a szomszéd lakásokra is (MTI/AP/Frank Augstein)

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra figyelmeztet, minden esetben győződjenek meg arról, hogy a készítendő étel a lakás elhagyását követően vagy lefekvés előtt nincs-e kitéve hőhatásnak, tehát alatta nem ég gázláng vagy a villanytűzhelyt kikapcsolták. Kis odafigyeléssel ugyanis komoly káresetektől, személyi sérülésektől óvhatjuk meg magunkat és környezetünket.


– Jelentős tűzveszélyt hordoz magában az ágyban dohányzás is – folytatja Cseresznyés Dániel. – Sokan kényelemből s a hideg idő miatt nem mennek ki lakásukból, és a szobában gyújtanak rá a cigarettára. Előfordultak sajnos olyan tűzesetek, amikor a nem megfelelően eloltott csikk vagy a még égő cigaretta esett rá bútorokra. Ebből a korábbi években halálos áldozattal járó tűzeset is kerekedett. Fokozottan figyeljünk a hidegebb időszakban is, hogy minden esetben oltsuk el a cigarettacsikket, és csak olyan helyen dohányozzunk, ahol környezetünkben nincsenek éghető anyagok.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek