EUR: 322,22 Ft
CHF: 281,08 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Belföld

Világbajnok lett csilipaprikáival László

Óriási elismerést söpörhetett be egy amerikai világversenyen Diczkó László. A kabai csilipaprika-termelő két első helyet, két második díjat és egy különdíjat is elhódított csiliszószaival. Az eredetileg gépészvégzettségű férfi a feleségével vitt családi vállalkozásban tízezer tő csilipaprikát nevel.

Ismét Magyarországra figyelt a világ tavaly decemberben, amikor Amerikában megtartották a World Hot Sauce Awards díjátadóját. Mindez magyarul nagyjából annyit jelent: Csípős szószok világbajnoksága. Kis hazánk hatalmas elismerést vívott ki magának, ugyanis Diczkó László termékei 15 ország versenyében a legjobbak között végeztek. Az Édes-csípés és az Aranyszarvas világbajnok lett, két második helyet hozott haza az Alabárdos és a Kabai Tüzes Mennykő, szintén kategóriánkénti megmérettetésben. Az Édes-csípés egyben elnyerte a World Hot Sauce Awards különdíját is a kóstolók véleménye alapján. Ez már nem az első alkalom volt, hogy a magyar termelő ebben az erős nemzetközi versenyben jó eredményt ér el, korábban is hozott már haza első díjat termékeivel.


Csili4

– Korábban gépészként dolgoztam az építőiparban, és 2010-ben az interneten böngészve egy fotó változtatta meg az életemet – idézi fel a kezdeteket Diczkó László a Lokálnak. – Annyira megtetszett az a fodros szélű sárga jamaicai yellow paprika, hogy a tengerentúlról azonnal rendeltem belőle magot, és onnantól kezdve nem volt megállás – magyarázza a kabai őstermelő, aki feleségével létrehozta a Chili Hungária Manufaktúrát, és 2014 végén felmondott korábbi munkahelyén.

Diczkó László nagyon szereti a kis növényeket

Kérdésünkre, hogy mit szólt ehhez a családja, a vállalkozó elmosolyodott. – Teljesen bolondnak néztek. A feleségem lemondóan annyit mondott: ki fogja ezt megvenni?


A vállalkozó azonban kitartott álmai mellett, és mára a magyar „csilisek” között ő az egyik legnagyobb.

Csili3

– Csaknem 30 faj található nálunk, ám az alaptermékünk nagyjából tízféle. Ezekből szószokat, paprikakrémeket és fűszereket készítünk, amelyeket elsősorban a hazai piacon értékesítünk – mondja László, aki azt is elárulta, hogy mi a titka a sikerüknek.

Csili1

– Soha nem felejtem el, mit mondott Növényi Norbert, amikor olimpiai bajnok lett birkózásban. A siker szerinte annak volt köszönhető, hogy ők dolgoztak a legtöbbet. Ezt nagyon megjegyeztem, és mi ennek szellemében visszük a vállalkozásunkat a feleségemmel a magvetéstől az értékesítésig, amiben felnőtt fiam és gimnazista lányom is segítenek rendkívül jó meglátásaikkal.

Diczkó László 2011 óta foglalkozik csilipaprikákkal, és 2013-ban már díjat nyert. Azóta összesen 11 hazai és külföldi elismerésben volt része. A jövőről, terveiről a következőket mondja:

– Mi olyan szószokat készítünk, amelyek nekünk is ízlenek. Bevallom, én minden ételbe teszek csípős paprikát. Mára eljutottunk oda, hogy a feleségem, aki sohasem szerette az erőset, néha már szintén csilivel fogyasztja az étkeket. Szeretnénk továbbfejleszteni, korszerűsíteni. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk, és számunkra ez, vagyis az emberek, a vásárlók véleménye a legfontosabb – mondja Diczkó László.

Kapcsolódó Cikkek