2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb IV.kerület

Viszlát, uszi!

Alig negyvenkét évvel ezelőtt adták át, de már tíz éve bezárták, most pedig elbontják. Az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda üzemeltetése már megnyitásakor sem volt gazdaságos, de ez a vendégeket nem zavarta, hiszen a fürdő felszereltsége és szolgáltatása messze megelőzte korát. Az uszodától Wintermantel Zsolt, a kerület polgármestere is elbúcsúzott.

Szocialista wellnessközpont. Sokan csak így hívták a kényelmi szolgáltatásaiban, felszereltségében és építészeti minőségében kiemelkedő újpesti uszodát, amelynek saját vize nem volt, így a gyógyvizet két kerületen át, a Széchenyi fürdőből kapta, ami nem volt igazán fenntartható.


Már nem tudni, mi lesz az uszoda helyén (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A gyógyfürdő elődjét a XIX-XX. század fordulóját követően nyitották meg Erzsébet gőz- és kádfürdő néven. A II. világháború után az új városrész kialakításával a leromlott állapotú fürdő helyett Bene László és Szentmártoni Ferenc építész-társtervező munkája nyomán 1974-ben épült fel az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda. A vezetők igyekeztek minden berendezést megtartani, amely az eredeti gyógyfürdőhöz kötődik, így maradt fenn az a lábápoló szalon, amelyet a nyitás óta a zárásig igénybe lehetett venni. Az emeleti előcsarnok két oldalán Barcsay Jenő egy-egy muranói üvegmozaikját helyezték el. A fürdőben továbbá volt gőz- és termálfürdő, valamint uszoda és kádfürdők sora. A létesítmény tetején napozót is kialakítottak, valamint pancsolómedence várta a kicsiket. Az évek során azonban a gyógyvizet szállító távvezeték elöregedett, amelynek karbantartása, valamint az épület fenntartása is jelentős költségekkel járt, felújításra pedig nem volt pénz, illetve az épület statikai állapota ugyancsak jelentősen romlott, ezért a város vezetése 2007-ben bezáratta a fürdőt.

Amikor még csak makett volt az egész: 1. medence; 2. tanmedence; 4. öltözők; 9. gőzfürdő; és öltöző; 11. hőlégkamra, pihenő, hidegmedence; 12. gőzfürdő, melegmedencék (Fotó: A Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat, Újpesti Fürdő című megnyitóra készített kiadványából)

– Bontják. El kell köszönnünk múltunk egy darabjától – írta Wintermantel Zsolt saját Facebook-oldalán. – Én magam is rendszeresen jártam ide, a húgom pedig itt tanult meg úszni. Azután 2007-ben végleg bezárták. Tudjuk, kik. Utána néhány évig állt magában, felügyelet, karbantartás nélkül, míg végül annyira leromlott az állapota, hogy menthetetlenné vált. Mivel saját vize nincs, azt egy csővezetéken a Széchenyiből kapta, amely szintén katasztrofális állapotba került, a sorsa meg volt pecsételve. Ezt tudván Újpesthez méltóan a kezünkbe vettük a sorsunkat, ahogy már annyiszor, és építettünk egy saját uszodát. De továbbra is szomorú szívvel sétáltunk el nap mint nap a gyermekkorunk szép emlékeit őrző elhagyatott, gazdátlan, pusztulófélben lévő épület mellett. Most végleg elköszönünk tőle, a tulajdonos úgy döntött, lebontja. Tudom, hogy ilyenkor azonnal jön a kérdés: mi lesz a helyén? Nos, nem tudom. Csak azt, hogy a beépítést a hatályos építési szabályozás szorítja keretek közé. A területet valószínűleg eladják, de hogy mi lesz a sorsa, azt majd a jövőbeli vevő tudja csak megmondani. Öröm az ürömben, hogy a legendás Barcsay-mozaik megmenekül a pusztulástól. Már el is szállították, és egy másik uszodában állítják fel újra, ráadásul olyan állapotban, ahogy azt az alkotó megálmodta. Nálunk nem fért el az egész mű, ezért „kettévágták”, így került az uszoda két átellenes falára. Az új helyen lesz elég helye, és teljes pompájában, egyben kerül a falra. Viszlát, uszi! Örökké a történelmünk része maradsz.


Kapcsolódó Cikkek