EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Extra

Vitray Friderikuszról: Voltak kölcsönös golyóváltások

Friderikusz Sándor az egekig magasztalta Vitray Tamást új rádióműsorában. A két tévésnek sokáig rossz volt a viszonya, és több mint 10 éve nem is beszélnek egymással. Vitray a Lokálnak úgy fogalmazott, hogy bizony voltak kölcsönös „pengeváltások”, de most jólesnek neki Friderikusz szavai.

Szerda esténként a M3 retró csatornán újra adják Vitray Tamás műsorát, a Teleferét. Friderikusz vasárnap reggeli rádióműsorában pedig bevallotta, hogy rendszeresen nézi most is, mert nagy rajongója a beszélgetős műsornak. Vitrayt igazi mesternek tartja.


Vitray Tamás, Story Gála 2016 (Fotó: Máté Krisztián)

„Nemcsak azért követem Vitray műsorát, mert én is ennek szerkesztője voltam, hanem azért, mert arra vagyok kíváncsi, hogy az ő teljesítménye mennyire állja ki az idő próbáját. Most már, hogy hetek óta követem a Vitray-féle Teleferék 30-32 éves adásait, biztosan mondhatom, hogy Vitray Tamás életműve kiállja az idő próbáját. Kopásmentes klasszikus. Igazi mester, sőt szerintem művésze a mi szakmánknak. Minden műfajban remekel. Olyan képességű pályatársam, mint ő, talán sosem létezett ebben a szakmában. (…) Most olyan, mintha akarnék valamit Vitray Tamástól, de isten látja lelkem, semmi mögöttes szándék nem fűt, legalább 10 éve nem is beszéltünk… csak az öröm hajt, amit szerda esténként a műsorait látva újra és újra megélek” – méltatta hosszan Vitrayt Friderikusz. Mint ismert, a két tévés kapcsolata nem volt mindig zökkenőmentes. Sőt Friderikusz korábban azt mondta, hogy gyakornokként Vitray annyira megalázta egy rosszul sikerült anyaga miatt, hogy 10 percig megállás nélkül csak zokogni tudott az MTV székháza előtt. Később több konfliktusuk volt, ezért is érdekes, hogy Friderikusz ilyen hosszan méltatta Vitrayt.

Felhívtuk Vitray Tamást, aki tőlünk értesült arról, hogy Friderikusz az egekig magasztalta.
– Jólesik, amit mondott, nagyon remélem, hogy komolyan gondolja. Ha az emberről jót mondanak, akkor gyorsan elhiszi, nehogy meggondolják magukat – kezdte a Lokálnak a legendás tévés.


Friderikusz Sándor 2012 (Fotó: Máté Krisztián)

– Friderikusz egy ideje jelentősen fordított korábbi modorán, nem tudom, ezt mi váltotta ki nála. Voltak kölcsönös golyóváltások, de sem ő, sem én nem mentünk olyan mélyre, mint mások szoktak minden konfliktus nélkül. Nagyon hosszú a közös múltunk, és egy-egy hallgatag időszakot mindig felváltott egy valamivel kellemesebb. Én is dicsértem már, mert komolyan gondolom, hogy ő az, aki a jelenkor aktívjai közül a legjobban űzi a mesterséget. És ma már sokkal jobban értem, amit Friderikusz tett vagy mondott, csak néha voltak benne túlzó vonatkozások, amik részben nem feleltek meg a valóságnak. Másrészt pedig méltatlan volt kettőnkhöz, én legalábbis így éreztem. Hosszú-hosszú szünetek voltak a kapcsolatunkban, és volt olyan szakasz, amikor a feleségem beszélt rá, hogy legyen jobb az egymáshoz való viszonyunk. Azt mondta: „Nem kéne rosszban lenni, látod hogy közeledik”. Helyreállt a kapcsolat, egészen addig, amíg valami meg nem jelent, például a legutóbbi könyvében. Aztán úgy voltam vele, hogy alakítsuk ki a legjobb viszonyt – mégpedig azt, hogy nincs viszony. Ettől függetlenül őszintén mondom, hogy jólesnek azok a szavak, amiket mondott. Az ember eljut abba a korba, amikor már nem versenyez. Előtte azonban mindenkivel versenyez, le akarja győzni azt, akit a legjobbnak tart. Nekem is megvolt a saját „Vitraym”, ahogy Friderikusznak én. Számomra Szepesi György volt az etalon. Mindenáron meg akartam mérkőzni vele – tette hozzá Vitray, aki egyébként ma is aktív. Csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtárban tart előadást Játék a magyar televíziózásban címmel.

Kapcsolódó Cikkek