EUR: 316,78 Ft
CHF: 281,84 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Belföld

Vona már egy évtizede az iszlám érdekeket képviseli

A Hetek írt arról, hogy Vona Gábor muszlim kapcsolatai tíz évre nyúlnak vissza az időben. A Jobbikot identitásától megfosztó és súlyos válságba taszító pártelnökről a héten derült ki, hogy egyik korábbi törökországi útján törökül tett hitet Allah mellett.

Miután a videó bejárta a hazai sajtót, Vona mindenféle  kínos magyarázkodással próbált kimászni ebből a kínos szituációból, ám ez nem sikerült neki. Hogyan is sikerülhetett volna, hiszen Vona teljes politikai pályafutása az iszlám érdekek képviseletéről szól.


Vona Gábor a kezdetektől erőteljesen kiállt a muszlim érdekek mellett – foglalta össze egy korábbi Hetek-cikk. A budapesti palesztin nagykövetség egy munkatársának meghívására már 2003 februárjában látogatást tett Jemenben, és beszédet tartott egy arab konferencián, amikor a Jobbik még nem is létezett, csak a Jobboldali Ifjúsági Közösség. Akkor az iraki diktátor, Szaddam Husszein pártjának helyi testvérszervezete, a jemeni Baath Párt rendezte eseményen Izrael-ellenes és a független palesztin államot támogató beszédet mondott.

Vona muszlim őrülete a következő években csak fokozódott. 2008. október 23-án, a szabadság és a forradalom ünnepén mondott beszédében választási megfigyelőket kért a 2009-es EP-választásokra Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöktől. Sőt, az iráni Forradalmi Gárda segítségét is kérte.


A Hetek cikke hosszan sorolta Vona és a köréhez tartozó jobbikosok muszlimbarát és antiszemita megnyilvánulásait. 2010 novemberében például egy konferencián Simon Peresz „felvásárlási szándékáról” és az izraeli, „ingatlanokkal kapcsolatos bűnügyekről” beszéltek és “népirtónak” nevezték Izraelt.

Egy 2011-ben megjelent könyvében is arról írt, szerinte az emberiség tradicionális kultúrájának az utolsó védőbástyája az iszlám világ maradt.

A napokban a mandiner jutott hozzá egy 2013 őszi felvételhez, amelyen Vona Gábor szunnita muszlim közönsége előtt Allahot élteti. A Jobbik elnöke a következőket mondja: „Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Allahtól.”

A pártelnök Allah mellett hitet tevő mondatait üdvrivalgással fogadja a török közönség. A Jobbik elnöke közösségi oldalán azt írta, nem Allahot dicsőítette, hanem Istent, akit török nyelven történetesen így neveznek.

A Mandiner azonban kiderítette, török nyelven Allah egyértelműen a Korán egy és igaz istenét, a muszlimok istenét jelenti, nem is nevezhetnék másként. A törökök és más türk népek iszlám előtti isten-elnevezése a Tengri/Tanri/Tanrı volt. Ma is ezt az istennevet használják Allahon kívül más istenre, istenségekre. Azt, hogy a törökök számára Allah kétségtelenül a Korán istenét jelenti, egy török-szakértő is megerősítette.

Az első felvétel nyilvánosságra kerülése után nem kellett sokat várni, már érkezett is az  újabb felvétel. Ebben Vona úgy fogalmaz, „Ma számomra az iszlám az utolsó fénysugár”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek