2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Miskolc

Z!ENEMi – Bemutatkozik a helyi szupergroup

Van, amikor egy zenekar megalakulása eseménynek számít a városban, hiszen ismert „rockveteránok” jönnek össze, és némileg más stílusban próbálják ki magukat, mint amiben eddig láthattuk őket. A bemutatkozó koncertre készülve Szvoboda László gitárost és Juró Szabolcs MC-t kérdeztük a Z!ENEMi együttes megalakulásáról.

– Éppen nem volt működő zenekarom, a FreshFabrik már évek óta szünetel – kezdte László. – Mikor a zenekaron belül lassan már több a gyerek, mint a tag, akkor az nehezíti a működést. Máshol vannak a hangsúlyok. Helyben, Miskolcon viszont kicsit egyszerűbb zenélgetni, megfelelő társakkal. Csontos Krisztián barátommal – Haelo, After All, GodDAM Ltd. – már régebben megbeszéltük, hogy kipróbálnánk egy olyan műfajt, amelyben még nem mozogtunk, de szeretjük. Belőttük az irányvonalat: RHCP, Skindred, RATM, hiphop, rap-metál, groove-ok egyszerű riffes témákra építkezve.


Nagy Viktor, Szvoboda László, Balogh Juró Szabolcs, Csontos Krisztián és Hudák Attila alkotják a csapatot – Fotó: Takács József

– Hudák Attilával – Eclipse, Bíborszél –, Nagy Viktorral – After All, Haelo, AB/CD – ezután ültünk le beszélgetni az elképzeléseinkről. Rögtön ki is próbáltuk magunkat együtt, délután eljátszottunk egy RATM-számot, a következő héten meg már írtuk a saját dalokat. MC-t – „szövegládát” – már nehezebb volt találni, de hosszas keresgélés után ráakadtam egy fiatalemberre, Balogh Juró Szabolcsra, aki ismert figurája a hazai underground hiphopnak. Vele könnyű, mert helyi arc, a Z!ENEMi pedig egy igazán lokális dolog, hiszen borsodi, miskolci srácok igyekeznek visszaadni a jelen életérzéseit zenében, szövegben megfogalmazva. Attitűdjében talán az egykori bakancsos Eddához vagy akár a korai Tankcsapdához hasonlít. Juró a magyar szövegek felelőse, mi, többiek maximum apróbb javításokat javasolunk. Nem komplikáljuk túl a dolgokat, ösztönösen alkotunk. Próbatermi zeneszerzés van, valaki hoz egy témát, abból építkezünk, egyszerűen, egyértelműen – mondta a gitáros.

A dalokat egy miskolci stúdióban pillanatok alatt rögzítették is a srácok, majd a Nullák meg egyesek címűt választották, hogy arra készüljön el a bemutatkozó videoklip. A kezdeti lendület folytatódott, a Z!ENEMi a napokban is a stúdióban rögzíti egy újabb szerzeményét, de ezzel már aprólékosabban foglalkoznak.


Juró Szabi a repertoárról és a bemutatkozó koncertről így nyilatkozott: – Egyelőre négy számot veszünk fel, de természetesen nem ennyi van a tarsolyunkban. Az első koncertünk január 27-én, a Corner Stage-ben lesz, ahol körülbelül ötven percet fogunk játszani – vendégünk a szegedi stonerbanda, a Dungaree –, és csak egy feldolgozás szerepel a műsorban, a többi mind saját dal! Úgy gondoljuk, ilyen intenzitású zenéből, ilyen mennyiségű szövegből egy koncerten talán elég is ennyi.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.