EUR: 319,53 Ft
CHF: 282,37 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Nagykanizsa

Zsúfolt szombatok

A korábbi évek adatát több mint húsz százalékkal meghaladva, tavaly megközelítette a négymilliót a letenyei magyar–horvát határátkelők személyforgalma. Ez derül ki a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak a távirati iroda kérésére összeállított adatsorából.

A letenyei közúti és autópálya-átkelőkön 2017-ben több mint 3 millió 919 ezer utas lépett át, több mint 20 százalékkal több a 2016-ban regisztrált 3 millió 258 ezernél. A legfőképpen az Adriai-tengerre utazó vagy onnan érkező utasoknak mindkét évben mintegy 71 százaléka külföldi volt. Közülük sorrendben a legtöbben szlovákok, lengyelek, horvátok, csehek és ukránok voltak, de jöttek dél-koreai, román, szlovén és német állampolgárok is.
Jelentős változás, több mint 57 százalékos növekedés volt az autóbusz-forgalomban: a 2016-ban regisztrált 13,2 ezer busszal szemben tavaly 20,7 ezer busz érkezett vagy távozott Letenyénél, túlnyomó többségben a nyári hónapokban.


A legnagyobb forgalom szombatonként volt a két határátkelőn (Fotó: MTI)

Az utazók jelentős száma a nyári szezonban jelentkezett útlevélkezelésre, az egész éves forgalom több mint 70 százaléka a három nyári hónapra esett az autópálya-átkelőn, több mint 50 százaléka pedig a közúti átkelőn.
A zalai rendőröknek továbbra is a szombati napok adták a legtöbb munkát – bár növekszik a hétközi forgalom is –, előfordult, hogy egyetlen szombaton 100 ezer felett volt az átlépők száma. Mindezek miatt a nyári hónapokban többször alakult ki rövidebb időszakokra egy órát meghaladó várakozási idő, a rendőrség ezt további sávok megnyitásával vagy a forgalom átterelésével tudta kezelni.

Kapcsolódó Cikkek