EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Szolnok

18 éve történt a cianidszennyezés

Az Aurul bányavállalat zagytározójának átszakadása miatt 100 ezer köbméter, cianidot és nehézfémeket tartalmazó szennyvíz vonult végig a Tiszán.

A Lápos folyóból a Szamosba, majd a Tiszába érkező méreg koncentrációja az egészségügyi határérték száznyolcvanszorosa volt. Csak a Tisza magyarországi szakaszán több mint 1200 tonna halat pusztított el a 40 kilométeres szakaszon elnyúló szennyvíz és kizárólag Jász-Nagykun-Szolnok megyében 140 ezer ember ivóvízellátása került veszélybe – a városi vízmű ugyanis a Tiszából nyeri az ivóvizet.


A Tiszavirág híd lábánál tartott megemlékezést a város
Fotó: Kiss János

A vízügyi szakemberek úgy próbálták enyhíteni a bajt, hogy elzárták a zsilipeket, majd amikor megérkezett a szennyhullám, kinyitották azokat. Így 55 millió köbméter vízzel hígították fel a Tisza-tavat, hogy csökkentsék a méreg töménységét – így amikor az elérte Szolnokot, már csak pár órára kellett elzárni az ivóvizet. A Tisza alsó szakaszának élővilága 100 százalékban elpusztult, a középső és a felső szakaszon 70 százalékban károsodott. Hetekig tartott, mire az állatok tetemeit elhordták. A Tisza pár év múlva ismét benépesült, csaknem teljesen regenerálódott a halállomány; ez is azt mutatja, a természet erősebb, mint hinnénk.

Fotó: Kiss János

A Tiszavirág hídnál idén is tartott megemlékezést a városvezetés. A szennyezésről azért is fontos évről évre megemlékeznünk, mert egy kis odafigyeléssel az ilyen katasztrófák megelőzhetőek. Hogy többé ne történhessen hasonló, fontos, hogy a fiatalokat környezettudatos életmódra neveljük és vigyázzunk a környezetünkre.

Fotó: Kiss János

Kapcsolódó Cikkek