EUR: 321,80 Ft
CHF: 280,47 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Nyíregyháza

65 év piros-kékben

Hat és fél évtized, vagyis több mint hatvan esztendő kellett ennek a több mint 3000 mérkőzésnek a végigszurkolásához. Ezalatt a Szpari neve és híre bejárta kicsiny hazánkat. Nincs az országnak egyetlen olyan pontja sem, ahol a labdarúgás kedvelőinek ezrei ne ismernék a Szpari csapatát, legjobb labdarúgóinkat, a szurkolóinkat. Ne ismernék: „Hajrá Szpari! Hajrá Nyíregyháza!”

A csapat jelmondata: „A ketrecben Jova Levente Nyíregyháza, és Jova, Fodor, Hinora! Hármat lő a Szparika!” És így tovább…! Sok minden történt 65 év alatt a nyíregyházi és a magyar labdarúgás történetében. S anélkül, hogy a Szpari szereplésének különböző korszakait elemezném, le kell szögeznem: tény az, hogy csapatunk – bár voltak hullámvölgyek is – évtizedek óta az ország élvonalába tartozik, edzőinket, játékosainkat, szurkolóinkat az ország egész területén ismerik, becsülik. Ennél többet egyetlen város-falu csapata sem kívánhat magának.


Szabó Lajos, törzsszurkoló
(Fotó: Lokál)

Sokan úgy vélik, hogy a legdicsőségesebb korszak az 1980-as Temesvári-éra volt. De! Volt egy 70-es korszak is: Remecsei, Szekrényes, Kléninger, stb. 3000 szurkoló 14 zsinórban megnyert meccsel. A 90-es korszak, a Szatke Zolival felálló Szpari (ez volt az Őze-korszak). Ide csak veszteni jöttek a „nagyágyúk”: Videoton, DVSC egyaránt 4-2 ide. Fradi 3-0 ide. Siófok. Nagykanizsa. Újpest 3-1 ide. A 2013-as Lucsánszky-korszak – azt vertük meg, akit nem szégyelltünk. Már a féltávnál utcahosszal vezettük a bajnokságot, csak az volt a kérdés, hány pont előnnyel nyerünk a végén.

A végére hagytam azt a korszakot, az 1960-as időket, amikor egyéb?! okok miatt valakik nem engedték meg, hogy a Nyíregyháza felkerüljön az élvonalba. Azok a játékosok még ma is köztünk élnek: Aranyi Laci, Eszenyi Dimó, Papp Szuszka, Sorbán Józsi, Pongó Karcsi, a Szekrényes testvérek. Ezek kész NB I-es játékosok voltak. Simán ott lettünk volna az NB I élvonalában. Összegezve: minden korszaknak megvoltak a gladiátorai a szó nemes értelmében. Hát ezért lettem én ötéves koromtól Szpari-szurkoló! A piros-kék színek elkötelezett híve.


Szabó Lajos, törzsszurkoló

Kapcsolódó Cikkek

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.