EUR: 317,55 Ft
CHF: 279,79 Ft
2019. február 22., péntek
Gerzson

Egyéb Nyíregyháza

660 millióból újult meg a papnevelő intézet

A nyíregyházi belvárosban lévő, leromlott állapotú épületegyüttes rekonstrukciójára kormányzati és uniós forrást is igénybe vett az egyházmegye. A fejlesztések során a püspöki hivatal és a szeminárium épületein kicserélték és szigetelték a tetőszerkezetet, korszerű fűtési rendszert építettek be, valamint teljesen megújultak a hivatali helyiségek.

Az egyház az állammal közösen dolgozik a magyar nemzet és társadalom felemelkedéséért és fejlődéséért – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Nyíregyházi Egyházmegye felújított görögkatolikus papnevelő intézetének és egyházi hivatali épületeinek ünnepélyes felszentelésekor. A jelen lévő egyházi és világi vezetőkhöz szólva a miniszter kifejtette, az épületeknek és a bennük zajló lelki nevelésnek nem lehet más célja, mint hogy megtanítson mindenkit Isten bölcsességére. „Az Istenben megtapasztalható bölcsesség az, ami gondolkodásunkat, szellemiségünket, viselkedésünket és remélem döntéseinket is leginkább meghatározza” – fogalmazott Seszták Miklós.


Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita megáldotta az intézet szemináriumi szobáit
MTI Fotó: Balázs Attila

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangoztatta: a kormány számára fontos, hogy a papnövendékek méltó módon tanulhassanak az ország egyetlen görögkatolikus papneveldéjében. A hit megvallása az egyik legszemélyesebb közösségi ügy, ezért épülnek templomok, és ezért tartja a kormány fontosnak az egyházi intézmények fejlesztéseinek támogatását jelentette ki az államtitkár.

A több mint 660 millió forintból, kormányzati és más forrásokból felújított épületeket Kocsis Fülöp metropolita, a Görögkatolikus Metropólia vezetője, Orosz Atanáz megyéspüspök és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója áldotta meg és szentelte fel.


A görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye felújított szemináriumi kápolnája és a hivatal kibővített épülete
MTI Fotó: Balázs Attila

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola papnevelő intézete mintegy ötven diákot tud befogadni; az alsóbb tagozatos növendékek két-három személyes, a felsőbb évesek pedig egyszemélyes, megújuló energiával fűtött szobákban és korszerű kiszolgáló helyiségekben folytathatják tanulmányaikat.

Kapcsolódó Cikkek