EUR: 316,44 Ft
CHF: 281,79 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Sport

7 dolog, amit nem tudtál az olimpiai bajnok korisainkról

Egy hete még valószínűleg csak a legkeményebb sportrajongók tudták volna felsorolni  a rövidpályás gyorskorcsolyaváltó tagjait, de múlt csütörtökön ez megváltozott, hiszen a fiúk megnyerték Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. A Lokál most összegyűjtött hét érdekességet az olimpia hőseiről.

1. Knoch Viktor majdnem visszavonult


MTI Fotó

A váltó legrutinosabb tagja, a negyedik ötkarikás játékán részt vevő 28 éves Knoch Viktor már többször is fontolgatta, hogy sérülései miatt visszavonul és befejezi a korizást. Szerencsére nem így tett és részese lehetett a történelmi sikernek. Egyébként az aranyérem után újra felmerült benne, hogy szögre akasztja a korcsolyát. Mint mondta nem tudja még, hogyan dönt.

– Feleségem három év kihagyás után szeretne visszatérni a gyermekünk születését követően. Az biztos, hogy mindketten nem tudunk korcsolyázni, de majd együtt döntünk – mondta a Nemzeti Sportnak Knoch, akinek felesége, Marta Knoch, leánykori nevén Wójcik szintén rövid pályás gyorskorcsolyázó, de a jövőben lengyel helyett magyar színekben versenyezne.


2. Sportoló barátnők

Azt már említettük, hogy Knoch Viktor felesége is gyorskorcsolyázó. Marta és Viktor tavaly januárban házasodtak össze, kisfiúk Oliver az előző évben született.

Ok! So it's time for me to write couple of words… first I would like to thank everyone for all the messages and…

Posted by Marta Knoch on Dienstag, 10. Januar 2017

Marta egyébként igazi bombázó, korábban a Playboyban is szerepelt, erről az alábbi videóban tekinthet meg egy összeállítást:

Szintén gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor kedvese, a brit színekben versenyző Elise Christie. Emlékezetes pillanat volt, amikor a váltó győzelme után Sándor a palánkon döntve csókolta meg szerelmét, majd a hátán vitte ünnepelni, a korábban lesérülő lányt.

Liu Shaolin Sándor megöleli barátnőjét, a brit Elise Christie-t
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Sándor öccse, Liu Shaoang korábban az orosz gyorskorcsolyázó Sofia Prosvirnovával járt, de másfél éve már  a búvár- és uszonyos­úszó Diószegi Katával alkot egy párt. Kapcsolatuk igazi tiniszerelem: minden a suli folyosóján kezdődött.

– Miután megláttam Katát a suli folyosóján, egyből megtetszett, nem is haboztam, nem sokkal később üzenetet írtam neki. Nem voltam szívbajos – mesélte korábban a Blikknek a gyorskoris.

3. Burján Csaba súlyos sérülése

MTI Fotó

– Csabinak műteni kellett a bokáját. A belső növekedési porccal voltak gondjai, ­emiatt kötött a bokája a mai napig. Három évig volt csavar a lábában, egy évet ki kellett hagynia, de felállt, és újrakezdte. Nagyon sokszor kellett felhoznia magát nehéz helyzetből – árulta el Burján Csaba édesanyja, Csilla asszony a pecsma.hu-nak, hogy fia karrierjét veszélyeztette egy súlyos sérülés. A büszke anya arra is visszaemlékezett, hogy bizony sok anyagi áldozattal is járt a család számára Csaba sportkarrierje.

– Még mielőtt a válogatottba került, a pengéket nekünk kellett megvennünk. Sokszor nehéz volt előteremteni rá a pénzt, rengeteget kellett küzdenünk – árulta el.

4. Magyar erő, kínai technika

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang kínai édesapja 1992-ben költözött át Európába, hogy aztán Magyarországon telepedjen le, a fiúk is itt születtek. Az üzletemberként dolgozó férfi, a fiúk magyar édesanyjával, Szabinával egy könyvelőirodában ismerkedett meg, ahol a nő dolgozott. Azóta elváltak, a férfi Németországban él. Sándor és öccse 2007-ben egy évet töltöttek Kínában, hogy edzenek.

Fotó: Cser Dániel

– A fizikai alapok a magyar vérünkből erednek, a kínaiból pedig a gyorskorcsolya technikai része. Bennünk találkozik az ősi, magyar erő és az ősi kínai technika – mondta Sándor az Origónak.

5. Közös tetoválás

Sándornak és öccsének, Ádónak (becenevét édesanyja adta neki egy kínai császár után) van egy közös tetoválása is. Egy holdat, egy napot és egy csillagot ábrázol. Ha épp nincsenek együtt, de felnéznek az égre, rögtön a másikra gondolnak.

Fotó: Cser Dániel

Sándor egyébként minden évben varrat magára egy új tetoválást, ez az egyik babonája, az előző olimpia után az öt karika is felkerült, ezt édesapja tervezte. „A mellette lévő szöveg pedig azt jelenti, fájdalom nélkül nincs haszon. Ha már azt érzem, nem bírom tovább az edzést, akkor is tudom még magam motiválni, csak rá kell néznem a karomra. Az oroszlánt tavaly nyáron varrattam magamra, miután egy nagyon kemény edzőtáborból hazatértünk. Arra gondoltam, hogy az állatok királya is pluszt adhat számomra, ha szükségem van rá.” – mondta korábban az Origónak. A mostani olimpia után is terveznek egy új festést.

Fotó: Origo

 

6. Állandó babonák

A váltó tagjai a meccs előtt zenével hangolódnak a futamra, a rajt előtt közvetlenül, pedig pacsiznak. Liu Shaolin Sándor talán a legbabonásabb: ő egy különleges szemöldöksimítással készül: a versenyek előtti bemutatásakor végigsimítja mindkét szemöldökét, majd kacsintva a kamerába mutat.

7. Felnyársalta Viktort a korcsolya

Már említettük, hogy Knoch Viktor többször súlyosan megsérült pályafutása során. A tavaly novemberi sanghaji világkupán például koreai ellenfele felnyársalta a korcsolyájával deréktájon. Több öltéssel kellett összevarrni a sebet. “A tegnapi versenyen Knoch Viktor rendkívül komoly szúrt (!) sérülést szenvedett, amelyet több öltéssel kellett összevarrni. A futamában esett, és a szintén felbukó koreai versenyző deréktájon felnyársalta a korcsolyájával! – írta honlapján a szövetség. A sérülés ellenére a váltó végül jól szerepelt.

/Fotó: moksz.hu

/Fotó: moksz.hu

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa része a Maccabi története

  Európa része a Maccabi története

  Maccabi története az európai történet része – jelentette ki Stella Syrkin, a Maccabi Világszövetség európai tagszervezetének ügyvezető igazgatója.

 • Hazaértek az olimpiai bajnokok

  Hazaértek az olimpiai bajnokok

  Ünnepélyes keretek között fogadták az Abu-Dzabiban és Dubajban megrendezett XV. speciális olimpia nyári világjátékokról hazaérkező magyar sportdelegációt tegnap a Magyar Sport Házában.

 • Bravúr! Győzött a magyar válogatott

  Bravúr! Győzött a magyar válogatott

  A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes horvát csapatot vasárnap az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában a Groupama Arénában.

 • Dzsudzsák “százados” lesz

  Dzsudzsák “százados” lesz

  A világbajnoki ezüstérmes horvátok elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Dzsudzsák Balázs is helyet kapott a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatában, így a szélső vasárnap 100.