EUR: 316,78 Ft
CHF: 281,84 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Veszprém

75 milliárdból fejlődik Veszprém

A Modern Városok Program veszprémi fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót a múlt héten Kósa Lajos, a programért felelős tárca nélküli miniszter.

Kósa Lajos Veszprémben is tárgyalt a Modern Városok Programról (fotó: Domján Attila)

Kósa a Veszprémi Állatkertben tartott tájékoztatót, miután felmérte a vadaspark területén jelenleg is zajló fejlesztéseket. Elmondta, hogy az összesen 3500 milliárd forintos program keretösszegéből Veszprémnek mintegy 75 milliárd jut, amiből 11 milliárdot már át is adtak az önkormányzatnak.


A város fejlesztési programjában 21 milliárdot tesz ki a gazdaság- és iparfejlesztés, aminek keretében 52 hektáros ipari park létesül, kutatás-fejlesztési központot hoz létre az önkormányzat és az egyetem, valamint a szakemberképzésben fontos szerepet játszó ipari park is létesül.

A kulturális fejlesztések közül a Petőfi Színház rekonstrukciója emelkedik ki, ami 9,5 milliárd forintból valósulhat meg, míg a Csermák Antal Zeneiskola belső megújulására kétszázmillió forintot biztosítanak. A sportfejlesztések közé tartozik a Veszprém Aréna bővítése, ez ügyben az előtanulmányok készülnek. Régi vágyuk válik valóra a veszprémieknek az új sportuszoda megépülésével, és az 1,2 milliárd forintból megújuló stadion korszerűsítése is időszerű volt már.


Az állatkertben már megkezdődött a beruházás (fotó: Domján Attila)

1,6 milliárd forintból jégcsarnok épül, amely az egyelőre állandó otthon nélkül működő veszprémi jégkorongsport számára biztosít majd bázist. Az Aréna melletti területeken megvalósuló fejlesztésekhez útépítés is kapcsolódik: a 8-as és a 82-es utak összekötésével a nagyobb sportesemények idején is zavartalan lehet a közlekedés. És ha már közlekedés: megépülhet az új híd az Aranyos-völgyben – ez már több évtizede visszatérő kampányígéret, ami végre valóra válhat.

– Veszprémben soha ilyen volumenű fejlesztési forrás nem állt még rendelkezésre – fogalmazott Porga Gyula polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy – ellentétben sok pályázati lehetőséggel – ezúttal a város dönthette el, mire kér pénzt, és nem a meglévő keretek közé kellett begyömöszölnie az elképzeléseit. A polgármester felvázolta az idén elinduló fejlesztéseket: az állatkertben már zajlanak a munkálatok, és még a tavasszal megindul az uszoda építése is. A Petőfi Színház rekonstrukciója is elindulhat az idén, ahogy a Csermák zeneiskola belső felújítására sem kell már sokat várni, és a stadionban méltatlan körülmények között dolgozó sportegyesületek sorsa is jobbra fordul a közeljövőben.

Kapcsolódó Cikkek