2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb

87 éves lenne minden idők hollywoodi szívtiprója

Ma ünnepelné 87. születésnapját James Dean, minden idők hollywoodi szívtiprója, aki tragikusan fiatalon, alig 24 évesen vesztette életét egy autóbalesetben.

Na, de, ki volt James Dean?


Az Indiana állambeli Marionban született, egy farmon, Winton és Mildred fiaként 1931. február 8-án.

Hat esztendős volt, amikor a família áttelepült Kaliforniába, Santa Monicába, ahol James (középső neve Byron volt) iskolába kezdett járni. Pár évvel később, a kisfiú kilencéves korában az apja úgy döntött, hogy visszaküldi Indiana államba a gyereket, akit rokonok neveltek tovább. Felsőtagozatosként James tagja lett az iskola kosárlabdacsapatának, noha már ekkor is érdeklődött a színészet iránt. Amikor befejezte az iskolát, visszaköltözött Kaliforniába az apjához és mostohaanyjához (édesanyja 1940-ben meghalt), és előbb a Santa Monica-i Kollégiumba, majd a Los Angeles-i University of Californiába járt, ahol már színművészetet tanult. Nem sokkal később már szerepet is kapott, igaz, “csak” egy reklámfilmben, mégpedig a Coca-Coláéban.


Egy barátja javaslatára New Yorkba tette át székhelyét, ugyanis itt több lehetőség várt rá. Itt már filmekben és színpados is megmutathatta tehetségét, de mivel ekkor még nem tudott a színjátszásból megélni, egy ideig buszvezetőként is dolgozott. Játszott a Broadway-en és kisebb, nem igazán sikeres filmekben is, mígnem a nagy áttörést hozta meg számára az 1955-ös Édentől keletre című világsikerű mozifilm (rendezte: Elia Kazan), amelyben Cal Traskot játszotta. A filmnek már a bemutató előtt nagy sikert jósoltak, olyannyira, hogy az akkor már bőven világsztár Marlene Dietrich szedte az első vetítésre a jegyeket a mozi jegypénztárában.

A filmmel jelentős anyagi elismerés is járt, James Dean pedig első gázsijából gyorsan vásárolt is magának egy méregdrága Porsche 550 Spyder típusú sportkocsit, hogy másik nagy szenvedélyét, az autóversenyzést is kiélvezhesse.
Nem sokkal ezután ismét szerepet kapott, méghozzá a Haragban a világgal című filmben, ahol Natalie Wood partnere volt, majd következett az Óriás (Giant) című mozi Elizabeth Taylorral, Rock Hudsonnal vagy éppen Dennis Hopperrel, vagyis igazi hollywoodi nagyágyúkkal. A filmet tíz kategóriában Oscar-díjra jelölték, más kérdés, hogy végül csak a rendezői Oscart zsebelte be.
A Giant forgatása alatt történt aztán az a tragédia, ami véget vetett egy ígéretesen induló sztárüstökös karrierjének, s ami megrázta a világon rajongók millióit. Az egyik forgatási szünetben, 1955. szeptember 30-án James Dean fogta magát, és elutazott Porschéjával egy autóversenyre, az út során azonban karambolozott, és a balesetben elhunyt.

 

Halála után egyébként kapott két Oscar-jelölést is, ugyanis szinte tragédiája pillanatában legendává vált.

Azóta is mítosz lengi körben fájdalmasan rövid életútját és halálát. Életrajzírói szerint a nők bálványaként ismert James Dean a férfiakhoz (is) vonzódott, noha később arról is szó volt, hogy csupán filmes pályafutása érdekében létesített szexuális kapcsolatokat férfiakkal, és valójában a nőket szerette. Pletykák szerint viszonya volt George Brackett-tel, a CBS híres rendezőjével, illetve állítólag több éjszakát is eltöltött különböző hollywoodi szállodák szobáiban Paul Newmannel is.

Filmszerepei:

 • Beat the Clock (1950)(TV)
 • Fixed Bayonets (1951)
 • Sailor Beware(1952)
 • Has Anybody Seen My Gal? (1952)
 • Trouble Along the Way (1953)
 • Harvest (1953) (TV)
 • Édentől keletre (1955)
 • Haragban a világgal (1955)

Szerepei a Broadway-n:

 • See the Jaguar (1952)
 • The Immoralist (1954)

Szerepei az Off-Broadway-n:

 • The Metamorphosis (1952) – Franz Kafka novellája alapján
 • The Scarecrow (1954)
 • Women of Trachis (1954)
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ön is segíthet a beteg édesapán!

  Ön is segíthet a beteg édesapán!

  Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

 • Kibérelhető a civil ház

  Kibérelhető a civil ház

  Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.